donderdag, november 23, 2017
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Minder overlast door verbeterde passage in het Hercules Segherskwartier
Minder overlast door verbeterde passage in het Hercules Segherskwartier

Minder overlast door verbeterde passage in het Hercules Segherskwartier

  • Nederland
  • Samen met bewoners en ondernemers zijn stadsdeel Zuid, Ymere en Combiwel sinds 2008 bezig om de openbare ruimte in het Hercules Segherskwartier te verbeteren. Het Hercules Segherskwartier is het deel van de Pijp tussen de Ruysdaelkade, de Ferdinand Bolstraat, de Albert Cuypstraat en de Ceintuurbaan.
  • 2015_item_3
  • Hans van Heeswijk architecten
  • http://www.heeswijk.nl
  • info@heeswijk.nl

Facelift onderdoorgang

De onderdoorgang tussen de Govert Flinckstraat en de Albert Cuypstraat is door Hans van Heeswijk architecten vernieuwd en sinds medio december 2014 weer open voor voetgangers en fietsers. De facelift van de onderdoorgang was een opdracht van Ymere en het Stadsdeel en vormt de kroon op de vernieuwing. Met gekleurde wandtegels, foto’s van ambachten in De Pijp, nieuwe verlichting, plafond én bestrating is de onderdoorgang lichter en veiliger.

Opening door bewoners

De vernieuwde onderdoorgang werd feestelijk geopend door buurtbewoners en Sebastiaan Capel (stadsdeelbestuurder Zuid): “Dit was een donkere en lelijke onderdoorgang, nu is het een veilige en mooie passage geworden dankzij de gezamenlijke inzet.”

Over het ontwerp

Hans van Heeswijk architecten heeft het ontwerp gemaakt. Belangrijk was om zoveel mogelijk licht in de onderdoorgang te brengen waardoor de onderdoorgang sociaal veilig is en ruimer oogt. Door een glanzend houten plafond, witte kolommen en kleurig betegelde wanden en de verlichte mupi’s met fotografie, is het nu een plek waar je met plezier doorheen loopt of fietst. Met minimale middelen is maximaal effect bereikt.

Fotografie project

Vijftien verlichte mupi’s met daarin de kunstwerken zorgen voor regelmaat en levendigheid in de passage. Fotografen Wyne Veen en Tessa Posthuma de Boer hebben op eigen wijze de ambachten in de Pijp in beeld gebracht. De prachtige foto’s sluiten aan bij de kleuren van het tegelpatroon aan de wand. Deze kunst in de openbare ruimte geeft de plek een eigen identiteit.

Uitvoering en onderhoud

Ymere en Stadsdeel Zuid Amsterdam lieten de bouw met de kunstwerken uitvoeren en het stadsdeel heeft ook de bestrating van het fietspad verbeterd. De mupi’s worden onderhouden door JCDecaux, het buitenreclame- en stadsmeubilairbedrijf dat ook alle abri’s en billboards in Amsterdam in beheer heeft.

Gezamenlijke aanpak leefbaarheid Hercules Segherskwartier

In 2008 is een integrale aanpak gestart om de leefbaarheid van het Hercules Segherskwartier te verbeteren. Ymere, Combiwel en het stadsdeel maakten samen met bewoners een plan voor de verbetering van de buurt. Vervuiling door zwerfvuil, wildplassers en overlast van jongeren en bezoekers van prostituees waren de redenen om gezamenlijk op te trekken.

Plein voor iedereen

Het naast de passage gelegen Hercules Seghersplein is door Hans van Heeswijk architecten en Okra landschapsarchitecten in 2011 al zo ingericht dat ook jonge kinderen veilig kunnen spelen. Voorheen namen vooral jongeren rondom de voetbalkooi het plein in bezit. In opdracht van Ymere is het bordes voor de woningen vernieuwd en zijn portieken afgesloten. Nieuwbouw en renovatie in combinatie met een intensief bewonerstraject hebben gezorgd voor een veiliger gebruik en aangenamer straatbeeld.

Voor meer informatie over dit project:

http://www.heeswijk.nl/nl/projecten/openbaregebouwen/19.HsK/19.HsK.html

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top