dinsdag, januari 22, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Minister Hennis: we lopen risico vrede en welvaart te verliezen
Minister Hennis: we lopen risico vrede en welvaart te verliezen

Minister Hennis: we lopen risico vrede en welvaart te verliezen

  • Nederland
  • Het belang van het Trans-Atlantisch partnerschap en de Europese samenwerking moet opnieuw worden bevestigd. Zonder dat partnerschap en intensievere samenwerking tussen de Europese landen is het onmogelijk de gevaren vanuit het zuiden en het oosten af te weren. Het Trans-Atlantisch partnerschap is en blijft de onmisbare kern voor een meer vreedzame en verlichte wereldorde.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/06/04/minister-hennis-we-lopen-risico-vrede-en-welvaart-te-verliezen.html

Minister Hennis-Plasschaert zei dat gisteren bij het The Hague Institute for Global Justice. Ze stelde dat de NAVO inmiddels 65 jaar bestaat, maar nog altijd niet met pensioen kan en mag. “In antwoord op de gebeurtenissen van de laatste tijd is tijdens de top in Wales besloten om onze gezamenlijke defensie te versterken. Ik benadruk als minister van Defensie dat het – na veel vele jaren van bezuinigen – ook jaren gaat duren om de benodigde militaire macht weer op te bouwen om de huidige bedreigingen het hoofd te bieden.”

Investeren in veiligheid

Het redelijk stabiele statensysteem van de Koude Oorlog heeft plaatsgemaakt voor een veel instabieler systeem. De meeste deskundigen zijn het daar volgens haar wel over eens. Dat bemoeilijkt het fatsoenlijk bestuur van landen en de internationale rechtsorde. Hennis vond dat er opnieuw moet worden geïnvesteerd in veiligheid. Dat geldt ook voor de samenwerking tussen Europese landen, een speerpunt van haar beleid. “We moeten wereldwijd weer contact zoeken met gelijkgestemden overal ter wereld, zowel in Afrika als in het Midden-Oosten, de Verenigde Naties hervormen en internationale organisaties steunen die de internationale rechtsorde bevorderen.”

Idealen

De internationale situatie is veranderd. De bedreigingen zijn groot en veelomvattend. “We kunnen het ons niet veroorloven te doen of er niets aan de hand is en de bedreiging van het NAVO-gebied ontkennen, digitale spionage en sabotage, de onmenselijkheid van terrorisme, sektarisch geweld en de ineenstortende staten negeren met reusachtige vluchtelingenstromen tot gevolg. Nietsdoen is geen optie. Niet alleen omdat het invloed heeft op onze welvaart, maar ook omdat idealen ergens voor staan.”

Waarden als vrijheid van keuze, spreken, jezelf te zijn en niet in angst te hoeven leven, zijn het waard te worden beschermd en om ervoor te vechten. “Als we niet bereid zijn om hier pal voor te staan, is het vooruitzicht van een rechtvaardige wereldorde een illusie. De komende jaren worden verre van eenvoudig. Als we ons niet voorbereiden op het gevaar, lopen we het risico vrede en onze groeiende welvaart te verliezen.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top