donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Minister: in 2015 schaken op verschillende borden tegelijk
Minister: in 2015 schaken op verschillende borden tegelijk

Minister: in 2015 schaken op verschillende borden tegelijk

  • Nederland
  • Koersvast de weg omhoog bewandelen. Dat is volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert het devies voor 2015. "Met andere woorden: wegblijven van de politieke dagkoersen en gestaag verder bouwen aan ons militaire vermogen. Verder bouwen aan een krijgsmacht die snel inzetbaar is om op allerhande crises te reageren. In eigen land en daarbuiten", zei ze vanmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op haar departement in Den Haag."
  • 6226-a
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2015/01/07/minister-in-2015-schaken-op-verschillende-borden-tegelijk

Ongekend groot beroep

De krijgsmacht dient gelijke tred te houden met een snel veranderende omgeving. “Een krijgsmacht die uiteenlopende missies in verschillende inzetgebieden gelijktijdig en in voldoende omvang – uitvoert. Een krijgsmacht die missies zo nodig ook langer kan volhouden”, stelde zij. In 2014 werd een ongekend groot beroep gedaan op de krijgsmacht. “Ik vermoed zomaar dat dit in 2015 niet anders is.”

Terreurdaad

Defensie is dit jaar actief in Afghanistan onder de vlag van Resolute Support, in Irak in de strijd tegen ISIS, voor de kust van Afrika om de piraterij te bestrijden, in Mali om voor stabiliteit te zorgen en op tal van andere plekken op de wereld. Minister Hennis-Plasschaert stond stil bij de terreurdaad van vanmorgen in Parijs en sprak van “een afgrijselijke aanslag.”

In Nederland staat Defensie paraat voor de nationale taak. “Het is schaken op verschillende borden tegelijk én we zijn er goed in! Dit alles vraagt echter om een goed geoliede organisatie, om nauwgezet onderhoud van materieel en de juiste faciliteiten. Om goede arbeidsvoorwaarden. En ja, ook dat heeft nadrukkelijk mijn aandacht.”

2014

Hennis omschreef 2014 als het jaar waarin Nederland van een zeer koude geopolitieke kermis thuiskwam. “De drang van Poetin om zich te positioneren als grootmacht heeft velen doen beseffen dat het respect voor de territoriale integriteit niet vanzelfsprekend is. Ook niet op het Europese continent. En 17 juli is voor eeuwig in ons geheugen gegrift. Op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur vonden 298 onschuldige mensen de dood.”

2014 was een jaar waarin het veiligheidsgevoel van veel mensen flink veranderde. “Ik zeg het vaak en herhaal het nu weer: Nederland is lid van de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Naties en met reden. En ook van Nederland wordt verwacht dat het een bijdrage van betekenis levert aan de mondiale en Europese veiligheid. Dit is in óns belang! Want wie nalaat stabiliteit te exporteren, zal uiteindelijk instabiliteit importeren.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top