dinsdag, maart 31, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Minister-president Rutte spreekt in Europees Parlement
Minister-president Rutte spreekt in Europees Parlement

Minister-president Rutte spreekt in Europees Parlement

  • Nederland
  • Minister-president Rutte bezocht vandaag het Europees Parlement in Straatsburg. In een toespraak voor de plenaire vergadering lichtte de minister-president de prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap toe.
  • www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl

Het is traditie dat de regeringsleider bij de start van het voorzitterschap in het Europees Parlement spreekt over de prioriteiten van het voorzitterschap. De voorzitter van het Europees Parlement, de heer Schulz, ontving de minister-president en minister Koenders. Na het ondertekenen van het gastenboek hield Rutte zijn toespraak.

Rutte sprak over Europa als een groot, gezamenlijk en complex project dat alleen stap voor stap verder komt. ‘In die traditie zullen we ook het Nederlandse voorzitterschap invullen. De traditie van samenwerking die iets toevoegt aan wat landen alleen kunnen bereiken’, aldus de minister-president. Rutte voegde daaraan toe dat hij met overtuiging en vasthoudendheid, maar ook pragmatisch en realistisch naar resultaat toe wil werken.

De vluchtelingencrisis in Europa

Er zal de komende maanden veel tijd en energie uitgaan naar de vluchtelingencrisis. Nederland zal daar als voorzitter ook maximaal ruimte voor scheppen. ‘Het is cruciaal dat de afspraken die eind vorig jaar met Turkije werden gemaakt, voortvarend worden uitgevoerd, om de druk op onze buitengrenzen te verlichten. Het is cruciaal dat er een humanitair alternatief komt in de vorm van veilige opvang in de regio voor de levensgevaarlijke overtochten in wrakke bootjes’, zei Rutte.

Innovatieve groei en meer banen

Een belangrijke doelstelling van het Nederlandse voorzitterschap is ook dat alle lopende initiatieven voor innovatieve groei en meer banen verder gebracht worden. Rutte zei dat het belangrijk is dat de kansen die er nog liggen op de interne markt aangegrepen moeten worden. ‘De kansen die er liggen voor het versteken van de interne markt kan miljoenen nieuwe banen opleveren in Europa.’, aldus Rutte.

Toekomst van de Europese instellingen

Rutte ziet dat er steeds meer consensus ontstaat dat de EU zich moet focussen op die terreinen waar samenwerking de enige optie is, zoals het migratievraagstuk, de interne markt en het verminderen van belemmerende regels voor mensen en bedrijven. Het Nederlandse voorzitterschap onderschrijft de prioriteiten en het werkprogramma van de Europese Commissie, die op deze uitgangspunten zijn gebouwd. ‘Wat we niet moeten doen is het gesprek versmallen tot de vraag over meer of minder Europa. Het gaat om een beter Europa, dat het beste doet en het meest bereikt voor de mensen’, zie de minister-president.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top