dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Mensen / Ministerraad stemt in met hervorming studiefinanciering
Ministerraad stemt in met hervorming studiefinanciering

Ministerraad stemt in met hervorming studiefinanciering

  • Nederland
  • Het kabinet maakt een bedrag oplopend tot maximaal € 1 miljard vrij voor investeringen in het hoger onderwijs. Dat staat in het wetsvoorstel voor het Studievoorschot waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/07/11/ministerraad-stemt-in-met-hervorming-studiefinanciering.html

Een studie is een investering in jezelf: iemand die aan een hogeschool of universiteit studeert, gaat gemiddeld 1,5 keer tot 2 keer zoveel verdienen als een leeftijdgenoot die geen hoger onderwijs heeft gehad. Ook de samenleving profiteert van een goedopgeleide bevolking.

Het is daarom redelijk om de lasten te verdelen. De overheid neemt het grootste deel voor haar rekening (gemiddeld € 6.500 per student per jaar), voor een deel betaalt de student mee. Dat is nu ook al zo. Dit deel wordt met de introductie van het studievoorschot iets groter, maar daar krijgt de student wel iets voor terug: beter hoger onderwijs.

Met de afschaffing van de basisbeurs voor studenten die met ingang van het studiejaar 2015-2016 aan een bachelor- of masterstudie beginnen, verschuift een belangrijk deel van het budget van inkomensondersteuning van studenten naar kwaliteit van onderwijs. In totaal komt er een bedrag oplopend tot maximaal € 1 miljard vrij om te investeren in het hoger onderwijs.

Studerende kinderen van ouders die minder dan € 46.000 verdienen behouden de aanvullende beurs. Het bedrag van de aanvullende beurs gaat zelfs met € 100 per maand omhoog, naar € 365. Deze beurs wordt, net als nu, omgezet in een gift als de student binnen 10 jaar afstudeert.

Studenten kunnen gebruik blijven maken van een lening. De voorwaarden hiervoor worden versoepeld. Door de afbetaling te spreiden over 35 jaar (in plaats van 15 jaar nu) gaat de maandelijkse aflossing omlaag, van maximaal 12% van het inkomen boven de aflosvrije voet nu naar maximaal 4% daarvan. Gemiddeld zal iemand die tijdens zijn studie heeft geleend 1% van zijn maandinkomen boven de aflosvrije voet inzetten voor aflossing. De aflosvrije voet gaat omhoog: nu begint iemand met afbetalen als hij een inkomen heeft op bijstandsniveau; straks begint het afbetalen op het (hogere) wettelijk minimumloon.

Voor mbo’ers boven de 18 jaar verandert er niets: zij behouden de basisbeurs. Mbo-studenten jonger dan 18 jaar krijgen een ov-kaart.

Studenten die tussen 2015-2016 en 2018-2019 beginnen aan een bachelorstudie, en nog niet volop profiteren van de investeringen, krijgen vouchers ter waarde van € 2.000. Zij kunnen deze vouchers 5 tot 10 jaar na hun afstuderen inzetten voor bijscholing. Leven Lang Leren krijgt zo een belangrijke impuls door het Studievoorschot. Hetzelfde geldt voor het collegegeldkrediet. Dat wordt uitgebreid tot groepen studenten boven de 30 jaar, in vol- én deeltijd en mbo-bol.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top