dinsdag, september 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Ministers van Buitenlandse Zaken voor Gymnich bijeen in Amsterdam
Ministers van Buitenlandse Zaken voor Gymnich bijeen in Amsterdam

Ministers van Buitenlandse Zaken voor Gymnich bijeen in Amsterdam

  • Nederland
  • Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) ontvangt op vrijdag 5 februari en zaterdag 6 februari in Amsterdam de EU-Hoge Vertegenwoordiger en alle ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie. De ministers komen op het voorzitterschapsterrein bijeen voor Gymnich, de informele Raad Buitenlandse Zaken.
  • www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl

Het overleg begint vrijdag met een gezamenlijke werklunch met de ministers van Defensie over de voortgang bij het opstellen van het Europees buitenland- en veiligheidsbeleid. ‘Dit is een unieke setting, die wijst op het belang om buitenland- en veiligheidsbeleid effectief aan elkaar te koppelen’, zegt Koenders. ‘De uitdagingen zoals migratie, terrorisme en de instabiele ring rond Europa vereisen dat de EU en de lidstaten een ambitieuze, maar ook realistische strategie opstellen. We hebben elkaar daarvoor nodig.’

In de middag spreken de ministers over de relatie tussen de EU en Iran. Nu Iran de afspraken in het nucleair akkoord is nagekomen, is de weg vrij om geleidelijk de relaties met Iran te vernieuwen. ‘We gaan nu onderzoeken hoe we dat vorm kunnen geven’, zegt Koenders, die benadrukt dat alle partijen zich aan de afspraken uit het nucleaire akkoord moeten blijven houden om de vooruitgang voort te kunnen zetten.

Minister Koenders heeft samen met EU-Hoge Vertegenwoordiger Mogherini verder het initiatief genomen de bewindslieden in een scenariosetting van crisisoplossing bijeen te brengen. Met behulp van een fictieve casus bespreken de ministers wat ze zouden doen als ze met een dreiging van buitenaf worden geconfronteerd. Doel is om los van de waan van de dag in een informele bijeenkomst met elkaar de opties af te wegen in geval van crisis.

De tweede dag van Gymnich zal in het teken staan van migratie. Samen met ministers van kandidaat-lidstaten langs de Westelijke Balkanroute en Turkije wordt gesproken over de knelpunten en de mogelijke oplossingen. ‘We moeten met alle landen langs de migratieroute – en dus ook met de kandidaat-lidstaten – werken aan een oplossing voor de migratiecrisis. En we moeten elkaar aanspreken op het nakomen van afspraken’, aldus Koenders.

Gymnich, vernoemd naar het Duitse dorp waar dit overleg in 1974 voor het eerst werd gehouden, vindt ieder half jaar plaats in het land dat moment voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. Het overleg zal worden voorgezeten door EU Hoge Vertegenwoordiger Mogherini.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top