zaterdag, maart 28, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Mobiliteit oplossing voor arbeidsmarktproblemen
Mobiliteit oplossing voor arbeidsmarktproblemen

Mobiliteit oplossing voor arbeidsmarktproblemen

  • Europa
  • Werknemers die bereid zijn om in een andere sector of regio aan de slag te gaan, zijn onmisbaar voor de Europese economieën, zo blijkt uit een gezamenlijk rapport van EU en OESO.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/employment/140923_nl.htm

De Europese beroepsbevolking (15-64 jaar) zal tussen 2013 en 2020 met 7,5 miljoen afnemen. Daarom moet de EU de vaardigheden van migranten efficiënter gebruiken om het concurrentievermogen van Europa op peil te houden.

Het rapport noemt mobiliteit en migratie essentieel om de demografische problemen en opleidingstekorten in Europa aan te pakken. Ook is het van cruciaal belang om de genderkloof te dichten en meer jonge en oudere werknemers aan het werk te krijgen. Alleen zo kunnen we de gevolgen van de vergrijzing opvangen.

Veel Europese landen kampen met aanhoudende werkloosheid en toenemend verzet tegen immigratie, maar anderzijds vinden bedrijven in eigen streek vaak niet meer de mensen die ze nodig hebben.

Opleidingskloof

Bij een recente enquête zei 40% van de bedrijven niet voldoende personeel met de juiste opleiding te kunnen vinden. De komende tien jaar zal er vooral werk zijn in bepaalde beroepen die een gemiddeld of hoog opleidingsniveau vergen. Om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen, worden in het rapport drie aanvullende beleidsmaatregelen voorgesteld:

  • meer arbeidsmobiliteit binnen de EU, zodat de expertise zijn weg vindt naar de bedrijven waar die nodig is
  • een betere integratie van immigranten van buiten de EU, om beter gebruik te maken van hun kennis en vaardigheden
  • meer migranten met een specifieke opleiding aantrekken van buiten de EU om tekorten op de Europese arbeidsmarkt op te vangen

Het verslag hekelt de huidige obstakels: het moet makkelijker worden om van baan te veranderen, om werknemers met de juiste opleiding te vinden, om een buitenlands diploma te laten erkennen en om de taal te leren van het land waar je wil gaan werken.

Werk in uitvoering

De EU heeft hiervoor al een aantal maatregelen genomen, zoals nieuwe regels voor het vrije verkeer, en versoepeling van de regels voor aanvullend pensioen.

Er liggen ook voorstellen op tafel om de Europese vacaturebank EURES te verbeteren en de regels voor detachering strenger te handhaven. De Commissie adviseert de EU-landen ook over arbeidsmarktintegratie in haar jaarlijkse aanbevelingen voor het economisch beleid.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top