donderdag, oktober 29, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Mondriaan Fonds: Nederland volop aanwezig in Venetië
Mondriaan Fonds: Nederland volop aanwezig in Venetië

Mondriaan Fonds: Nederland volop aanwezig in Venetië

  • Anderen
  • Deze zomer, tijdens de 56ste Biënnale van Venetië, presenteren op uiteenlopende locaties kunstenaars uit Nederland hun werk in Venetië. Dit laat zien hoe goed de kwaliteit van kunst uit Nederland is én de sterke internationale positie die kunstenaars en curatoren uit Nederland hebben. Naast deelname aan verschillende landenpresentaties is ook in de internationale hoofdtentoonstelling, samengesteld door Okwui Enwezor, werk van kunstenaars uit Nederland opgenomen.
  • Mondriaan Stichting
  • http://www.mondriaanfonds.nl
  • info@mondriaanfonds.nl
  • http://www.mondriaanfonds.nl/2015/05/05/nederland-volop-aanwezig-in-venetie-2/

Tijdens deze editie van de Biënnale van Venetië zijn 89 landenpresentaties te zien. Naast de Nederlandse inzending van herman de vries en de curatoren Huizing/de Boer zijn ook andere beeldend kunstenaars en curatoren uit Nederland betrokken bij verschillende paviljoens. Pal naast het Rietveld Paviljoen toont het Belgische paviljoen de groepstentoonstelling Personne et les autres, met onder andere werk van de in Nederland woonachtige James Beckett. Curator van het Turkse paviljoen Defne Ayas, directeur Witte de With in Rotterdam, presenteert een installatie van de Turks-Armeense kunstenaar Sarkis. Voor de eerste officiële landenpresentatie van Mauritius (Palazzo Flangini) zijn vier Mauritiaanse en vier Europese kunstenaars uitgenodigd, onder wie het Nederlandse kunstenaarsduo Bik Van Der Pol. Thomas J. Berghuis (curator Aziatische kunst Solomon R. Guggenheim Museum) is curator van het Tuvaluaanse Paviljoen.

De internationale hoofdtentoonstelling All the World’s Futures, onder curatorschap van Okwui Enwezor, toont werk van 136 kunstenaars uit 53 landen. Uit Nederland zijn dat: Marlene Dumas en Ellen Gallagher (centraal paviljoen Giardina), Mounira Al Sohl (Arsenale-Giardino delle Vergini), Aboukabarr Mansaray en Steven McQueen (Arsenale-Corderie).

Verder toont Galerie Fontana (tijdelijk in de Venice Ina Bottle Gallery) fotografie van de Nederlandse kunstenaar Jan Banning. In Palazzo Bembo is Personal Structures te zien met werk van 28 kunstenaars uit 12 landen, met uit Nederland Maartje Blans, herman de vries en Rene Rietmeyer. En Flatland Gallery neemt deel aan Photissima, een internationaal fotografie event in het Archivio di Stato aan de Campo dei Frari, met fotografie van Erwin Olaf en Ruud van Empel.

Als nevenprogramma toont de interdisciplinaire kunstenaar Nikunja (Rotterdam) zijn recente werk Xanadu, georganiseerd door Dream Amsterdam Foundation onder curatorschap van Jamain Brigitha. Harold de Bree neemt met nieuw werk deel aan de tentoonstelling Jump into the Unkown, georganiseerd door Nine Dragon Heads.

Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan de presentaties van Marlene Dumas, Ellen Gallagher, Mounira Al Sohl, Aboubakarr Mansaray, Steve McQueen en James Beckett met een Bijdrage Presentatie Buitenland. Harold de Bree heeft ten slotte een projectinvestering ontvangen voor de productie van het nieuwe werk Loving Grace en ook Jan Banning ontving eerder een bijdrage voor een aantal getoonde werken.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top