woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Mondriaan Fonds: Nederlandse kunstenaars in Rome
Mondriaan Fonds: Nederlandse kunstenaars in Rome

Mondriaan Fonds: Nederlandse kunstenaars in Rome

  • Nederland
  • Op 16 december vond bij het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome een internationaal symposium plaats over de aanwezigheid van internationale kunstenaars in Rome in heden en verleden. Aanleiding voor het symposium was de hernieuwde traditie om Prix de Rome winnaars een werkperiode bij de American Academy in Rome aan te bieden. Een tweede aanleiding was het tienjarig bestaan van de door het Mondriaan Fonds aangeboden Projectstudio Rome bij de American Academy.
  • Mondriaan Stichting
  • http://www.mondriaanfonds.nl
  • info@mondriaanfonds.nl
  • http://www.mondriaanfonds.nl/2014/12/18/nederlandse-kunstenaars-rome/

Falke Pisano (winnaar Prix de Rome 2013) sprak over de werkperiode die zij deze week afrondt bij de American Academy in Rome, een plek waar wetenschappers en kunstenaars voor een langere periode kunnen werken en wonen. Falke Pisano kwam er in contact met promovendus Margaret Gaida, die na het winnen van de Amerikaanse Rome Prize een jaar op de American Academy verblijft voor haar onderzoek From Aleppo to Rome: Astrology as a Mirror of Cross-Cultural Transformation. Het werk van Pisano bleek raakvlakken met het onderzoek van Gaida te hebben, wat langdurige gesprekken en nieuwe inzichten opleverde. Pisano zal deze omzetten in nieuw werk, o.a. voor een tentoonstelling bij de Redcat Gallery in Los Angeles.

Donna van Milligen Bielke (winnaar Prix de Rome 2014) sprak er over haar inzending voor de Prix de Rome architectuur en haar plannen voor de werkperiode die eind maart 2015 begint. Tijdens het symposium kon zij bovendien veel eerste contacten en ideeën opdoen.

Birgit Donker gaf tijdens haar lezing ‘The Dutch in Rome; from adventure to policy’ een overzicht van de Nederlandse kunstenaars die de afgelopen tien jaar in de Projectstudio Rome, ook bij de American Academy, verbleven voor een werkperiode van drie maanden. Van Albert van Westing in 2004 die een fotoserie maakte naar aanleiding van de poses van Etruskische mannen tot Petra Noordkamp in 2013 die tijdens haar verblijf een filmproject begon dat inmiddels is opgepikt door het Guggenheim Museum. Schrijver en kunstenaar Maria Barnas, die in 2008 in Rome werkte, sprak tijdens het symposium over haar project Reading Masterpieces, over het Syndroom van Stendhal en toonde er een film die zij speciaal voor deze gelegenheid maakte.

In combinatie met de andere sprekers, directeuren en kunstenaars van andere buitenlandse instituten en van de hedendaagse Italiaanse kunstwereld, leverde het symposium een goed beeld op van de dynamiek die Rome te bieden heeft door de bijzondere ontmoeting van kunst, architectuur en wetenschap. Het programma was samengesteld door kunstenaar/onderzoeker Krien Clevis, de organisatie was een samenwerking van de Nederlandse Ambassade in Rome, het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) en het Mondriaan Fonds.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top