dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Mondriaan Fonds: Ruim 1 miljoen euro voor programma’s musea en erfgoedinstellingen
Mondriaan Fonds: Ruim 1 miljoen euro voor programma’s musea en erfgoedinstellingen

Mondriaan Fonds: Ruim 1 miljoen euro voor programma’s musea en erfgoedinstellingen

 • Nederland
 • Het Mondriaan Fonds kent in 2014 ruim 1,1 miljoen euro toe aan de programma’s van negen musea en overige erfgoedinstellingen. Het gaat om programma’s die op een aansprekende manier vorm en inhoud geven aan relevante ontwikkelingen op het gebied van cultureel erfgoed en hedendaagse beeldende kunst in Nederland.
 • Mondriaan Stichting
 • http://www.mondriaanfonds.nl
 • info@mondriaanfonds.nl
 • http://www.mondriaanfonds.nl/2014/11/27/mondriaan-fonds-kent-ruim-1-miljoen-euro-toe-aan-meerjarenprogrammas-musea-en-overige-erfgoedinstellingen/

Erfgoedinstellingen kunnen bij het Mondriaan Fonds tweemaal per jaar een bijdrage aanvragen voor hun plannen met een maximale looptijd van twee jaar. Een commissie van het Mondriaan Fonds heeft geadviseerd op basis van de kwaliteit van de plannen die afgewogen werden in de Nederlandse context. De hoogte van de Bijdrage Meerjarenprogramma’s Musea en overige Erfgoedinstellingen wordt per aanvraag vastgesteld. De bijdragen variëren van 47.812 tot 200.000 euro.

De instellingen die dit jaar een bijdrage hebben ontvangen zijn:

 • Castrum Peregrini (Amsterdam) voor het onderzoek Our Memory, My Identity, over het belang en de reikwijdte van het cultureel geheugen, waarbij thema’s als herinneren en vergeten een belangrijke rol spelen.
 • Foam Fotografiemuseum (Amsterdam) voor het verder uitwerken van het talentprogramma Under Construction, waarbinnen samengewerkt wordt met studenten van verschillende academies.
 • Museum Het Rembrandthuis (Amsterdam) voor het programma Rembrandt en zijn leerlingen, een serie tentoonstellingen waarbinnen de invloed van Rembrandt, zijn onderwijsmethodiek en de relatie leermeester-leerling centraal staat.
 • Museon (Den Haag) voor een nieuwe, interactieve en semipermanente tentoonstelling Your Planet waarin actuele mondiale thema’s centraal staan en bezoekers de uitdagingen ontdekken die bepalend zijn voor het (voort)bestaan van de mens.
 • Natuurmuseum Brabant Tilburg realiseert een nieuwe vaste presentatie met als thema de natuur als bron, waarbij wordt uitgegaan van vele vormen van natuurbeleving.
 • SCHUNCK* (Heerlen) voor het programma Duwen & Trekken, een reeks interactieve en experimentele tentoonstellingen waarmee vormen van interactie met het publiek in opstellingen van hedendaagse kunst onderzocht wordt.
 • Stichting Berlagehuis Usquert, voor het meerjarenprogramma Noordelijke Architectenportretten, een portrettenreeks waardoor ontwerpen en gebouwen van deze architecten toegankelijk blijven.
 • Universiteitsmuseum Utrecht dat in samenwerking met de Universiteit Utrecht wetenschappelijk onderzoek inzichtelijk wil maken voor een breed publiek.
 • Villa Zebra (Rotterdam) voor een onderzoek op welke manier het denk- en werkproces van kunstenaars kan bijdragen aan het verdiepen van de ervaring die kinderen via Villa Zebra opdoen met beeldende kunst.

Het Mondriaan Fonds draagt met de Meerjarenbijdrage Musea en andere Erfgoedinstellingen bij aan nieuwe, experimentele en voorbeeldstellende programma’s over relevante ontwikkelingen in beeldende kunst en cultureel erfgoed. De bijdrage kan worden aangevraagd voor een serie van inhoudelijk samenhangende activiteiten die zich richten op presentatie, experiment, opinie en debat, zoals tentoonstellingen, discussiebijeenkomsten en lezingen. Doel is deze instellingen te stimuleren beeldende kunst en cultureel erfgoed op een inspirerende manier aan het publiek te tonen en de relatie met de burger te versterken.

Het programma moet meer dan € 25.000 kosten. Van de variabele programmakosten wordt maximaal 40 procent vergoed. De deadlines in 2015 zijn 20 maart en 18 september.

Het Mondriaan Fonds is het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het fonds wordt gefinancierd door het ministerie van OCW.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top