vrijdag, januari 18, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Mondriaan Fonds: Van Biënnale naar Oscar
Mondriaan Fonds: Van Biënnale naar Oscar

Mondriaan Fonds: Van Biënnale naar Oscar

 • Nederland
 • Verbeelding in de Nederlandse film Het Nederlands Filmfonds en het Mondriaan Fonds organiseren een programma over speelfilms op de grens van beeldende kunst en cinematografie. Wat zijn de ervaringen en mogelijkheden? Hoe vinden beeldend kunstenaars en filmproducenten elkaar? Hoe zet je als kunstenaar de stap van galerie naar bioscoop?
 • Mondriaan Stichting
 • http://www.mondriaanfonds.nl
 • info@mondriaanfonds.nl
 • http://www.mondriaanfonds.nl/Nieuws/item/2014_09_12_Van_Biennale_naar_Oscar/

De Amsterdamse Brit Steve McQueen is een beeldend kunstenaar die de overstap maakte van de Biënnale van Venetië naar het Kodak Theatre in Hollywood, waar hij eerder dit jaar de Oscar voor Beste Film in ontvangst mocht nemen voor 12 Years a Slave. Ook Pipilotti Rist (Pepperminta), Matthew Barney (Drawing Restraint 9), Miranda July (Me and You and Everyone We Know, The Future) en de Vlaming Nicolas Provost (The Invader) verbreedden de afgelopen jaren hun werkterrein. In Nederland werken Gerald van der Kaap, Fiona Tan en Erik van Lieshout op dit moment aan een speelfilm in het kader van De Verbeelding, een samenwerking tussen het Mondriaan Fonds en het Nederlands Filmfonds.

Toch lijkt het huwelijk tussen regisserende beeldend kunstenaars en filmproducenten met strakke begrotingen en dito planningen nog broos. Terwijl de kruisbestuiving tussen film en kunst voor alle partijen veel kan opleveren.

Een gesprek over de mogelijkheden van ‘de Verbeelding’ op 1 oktober, van 12:00 tot 14:00 uur in Filmtheater ’t Hoogt, zaal 1, Utrecht (tijdens het Nederlands Film Festival).

Wilt u bij deze bijeenkomst aanwezig zijn dan kunt u zich hier aanmelden.

Programma

 • Welkomstwoord
 • Bespiegeling door filmmaker Dick Tuinder
 • Gesprek met makers, fondsen en distributeurs. Met onder andere Erik van Lieshout, Floor Onrust (Family Affair Films), Dragan Bakema (Popov Film), Janneke de Jong (Cinéart), Sjarel Ex (Museum Boijmans Van Beuningen), Rutger Wolfson (IFFR) en Bart Rutten (Stedelijk Museum Amsterdam).
 • Slotoverweging door filmmaker, kunstenaar en Akademie van de Kunsten-voorzitter Barbara Visser
 • Afsluiting

Nota bene: van 15:00 tot 17:00 vindt op dezelfde locatie een bijeenkomst plaats over de distributie van Nederlandse arthousefilms, waarvoor u ook van harte bent uitgenodigd.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top