zondag, november 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / MUSEUM MORE – ontwerp van Hans van Heeswijk architecten
MUSEUM MORE – ontwerp van Hans van Heeswijk architecten

MUSEUM MORE – ontwerp van Hans van Heeswijk architecten

  • Nederland
  • OPEN VOOR PUBLIEK OP DINSDAG 2 JUNI 2015 Foto: Zijgevel Joppelaan, Luuk Kramer. Rendering van de entree, Hans van Heeswijk architecten. Dinsdag 2 juni om 10.00 uur opent in Gorssel het nieuwe Museum voor Nederlands Modern Realisme –Museum MORE– zijn deuren voor het publiek. De uitbreiding van het voormalige Gemeentehuis is een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten.
  • Hans van Heeswijk architecten
  • http://www.heeswijk.nl
  • info@heeswijk.nl
  • PERSBERICHT - Opening Museum MORE 2 juni 2015 (1)

MUSEUM MORE

De initiatiefnemer van Museum MORE, Hans Melchers, besloot in 2012 dat de collectie Nederlands Realisme die hij had verworven uit het faillissement van DS Art B.V. in de Achterhoek moest worden tentoongesteld. Al snel was zijn oog gevallen op het voormalige gemeentehuis van Gorssel. Hans van Heeswijk architecten, bekend van de Hermitage Amsterdam en de uitbreiding van het Mauritshuis, heeft vervolgens de paviljoenachtige aanbouw van zeven grote tentoonstellingszalen ontworpen. Inmiddels is de collectie verder uitgebreid met werken van onder meer Arnout Killian en Carel Willink. De meeste werken zijn vanaf 2009 niet meer in het openbaar te zien geweest. Vanaf 2 juni 2015 kan een breed publiek (opnieuw) kennismaken met een selectie van de mooiste werken uit de grootste collectie Nederlands Modern Realisme.

ARCHITECTUUR

Het museum is gebouwd bij het voormalige gemeentehuis van Gorssel, dat na een gemeentelijke fusie met Lochem beschikbaar was voor andere doeleinden. Het monumentale deel van het uit 1914 daterende gebouw is intact gebleven en krijgt als nieuwe functie museumcafé en evenementenzaal. De paviljoenachtige nieuwbouw van het museum heeft twee verdiepingen en zeven museumzalen met strategische doorkijkjes naar de parkachtige omgeving. Naast het tentoonstellen van delen uit de vaste collectie, biedt het gebouw ook ruimte aan wisselende exposities, kantoren en een restauratieatelier. Het museum heeft een uitnodigende uitstraling, heldere indeling, verrassende ruimtelijkheid en het voor Van Heeswijk kenmerkende gebruik van duurzame natuurlijke materialen.

SCHERP KIJKEN: KUNST DIE HET NETVLIES KIDNAPT

De openingstentoonstelling SCHERP KIJKEN biedt een overzicht van meer dan 200 topwerken uit de realistische kunst van de afgelopen eeuw uit de collectie van Museum MORE. Te zien zijn o.a. werken van kunstenaars zoals Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop. Realistische kunst is bij uitstek “scherp kijken”, volgens prof. dr. Ype Koopmans, conservator van MORE. “De kunstenaar kidnapt ons netvlies. Hij kijkt scherp en dwingt je om zelf ook scherp te kijken.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top