maandag, oktober 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / Na 3 jaar ontvoering en 5 jaar gevangenis wil Sara (19) kapper worden.
Na 3 jaar ontvoering en 5 jaar gevangenis wil Sara (19) kapper worden.

Na 3 jaar ontvoering en 5 jaar gevangenis wil Sara (19) kapper worden.

  • Nederland
  • Op jonge leeftijd wordt Sara in Noord-Oeganda ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer. Drie jaar lang wordt zij vastgehouden in het oerwoud, waar zij dagen in de regen moet zitten om hard te worden en moed te verzamelen. Moed om mensen te doden met een kapmes. Na haar bevrijding wil Sara graag naar school, maar ze wordt door haar tante gedwongen om als hulp in de huishouding te werken. Sara loopt weg, raakt in de problemen en wordt gearresteerd. Nu zit ze in de gevangenis. Daar krijgt ze, voor het eerst in haar leven, de kans om iets te leren.
  • Hair Salon Lira
  • Product of Prison
  • www.productofprison.org
  • thijs@productofprison.org
  • Noot voor redactie: De naam Sara is op verzoek gefingeerd. Volledig transcript van interview met de gevangene is op verzoek verkrijgbaar. Foto’s van het project zijn te downloaden via de volgende link: http://bit.ly/POPpersbericht. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Thijs van den Heuvel Business Development Manager, Product of Prison Telefoon: +256-775449205 Skype: tmvdheuvel Email: thijs@productofprison.org Kampala, 1 oktober 2014 -Kampala, 1 oktober 2014 - Op jonge leeftijd wordt Sara in Noord-Oeganda ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer. Drie jaar lang wordt zij vastgehouden in het oerwoud, waar zij dagen in de regen moet zitten om hard te worden en moed te verzamelen. Moed om mensen te doden met een kapmes. Na haar bevrijding wil Sara graag naar school, maar ze wordt door haar tante gedwongen om als hulp in de huishouding te werken. Sara loopt weg, raakt in de problemen en wordt gearresteerd. Nu zit ze in de gevangenis. Daar krijgt ze, voor het eerst in haar leven, de kans om iets te leren.

Na 3 jaar ontvoering en 5 jaar gevangenis wil Sara (19) kapper worden.

Nederlandse stichting geeft Oegandese gevangenen opleiding.

Jaren met de rebellen

“Toen de oorlog uitbrak was ik nog jong” zegt Sara. “Ik heb drie jaar met de rebellen moeten doorbrengen in het oerwoud. Het leven was bruut en vijandig. We moesten overleven op half gekookt wild vlees en fruit.“

Sara herinnert zich dat de rebellen op een ochtend worden aangevallen door het leger van Oeganda. “Er werd over en weer geschoten en ik kon samen met mijn vrienden worden gered.”  Sara wordt opgevangen in een herstelcentrum en daarna, omdat zij geen ouders meer heeft, overgedragen aan de zorg van haar oma.

Geen onderwijs

De terreur van het Leger van de Heer heeft de ontwikkeling van veel jongeren uit Noord-Oeganda verstoord en geleid tot een toename van armoede en criminaliteit. Een aanzienlijk deel van de gevangenen uit deze regio heeft hierdoor niet of nauwelijks onderwijs genoten.

“Om geld te verdienen werd ik door mijn oma aan het werk gezet. Ik moest op het land werken”, vertelt Sara vanuit de gevangenis. “We verdienden genoeg om van te kunnen eten.” Op een dag komt de tante van Sara met goed nieuws, Sara zou naar school gaan. “Maar toen ik bij mijn tante thuis kwam, ging mijn droom in rook op.”

De zware huishoudelijke taken worden Sara te veel en ze besluit te vluchten. “Ik had het gevoel dat het leven zinloos was, omdat ik geen enkele opleiding had gehad. Mensen met een diploma zijn veel beter af dan ik.”

Uiteindelijk belandt Sara twee jaar geleden in de gevangenis. “Ik voelde me zo slecht toen ik in de gevangenis kwam, ik dacht dat een gevangenis alleen bestemd was voor oude mensen. Eerst ontvoerd en nu gevangen, ik durfde niet meer te denken aan de toekomst.”

Kapster worden

Inmiddels ziet Sara de toekomst met meer vertrouwen tegemoet: “ik zie weer licht.” Sara krijgt in de gevangenis de mogelijkheid om deel te nemen aan een training kappersvaardigheden, in een project opgezet door de Nederlandse stichting Product of Prison.

Op het gevangenisterrein van de vrouwengevangenis in Lira is door Product of Prison een haarsalon gebouwd. Inmiddels is een eerste lichting gevangenen getraind in kappersvaardigheden en is de haarsalon officieel geopend voor het publiek. De gevangenen leren nieuwe vaardigheden, doen werkervaring op en verdienen een klein inkomen, dat zij bijvoorbeeld kunnen gebruiken om benodigdheden in de gevangenis te kopen of voor het levensonderhoud na vrijlating. Sara: “Ik krijg nooit bezoek, maar met het geld dat ik verdien, kan ik dingen kopen als zeep en suiker”.

Volgens Celesta Duivenvoorde, oprichtster van Product of Prison, is gebrek aan onderwijs een groot probleem: “Veel gevangenen hebben niet of nauwelijks onderwijs gehad. Met weinig of geen vooruitzichten op een baan, lopen ex-gevangenen het risico om in een vicieuze cirkel van armoede, recidive en opsluiting terecht te komen. Het opdoen van vaardigheden is daarom van cruciaal belang voor de succesvolle re-integratie van ex-gevangenen.”

Sara vertelt: “Voor deze training deed ik niets in de gevangenis. Ik besloot mee te doen aan dit project, omdat je kappersvaardigheden leert, het heel praktisch is en omdat je het ook kunt leren als je niet kunt lezen en schrijven. Ik heb nu verschillende haarstijlen geleerd en ook hoe ik zo goed mogelijk met klanten moet omgaan, allemaal dingen die ik eerder niet wist.”

Over haar plannen is Sara duidelijk: “Ik ben nooit naar school geweest, dit was voor mij de eerste kans om iets te leren. Wanneer ik over drie jaar wordt vrijgelaten, wil ik kapster worden. Ik heb waarschijnlijk niet direct voldoende geld om mijn eigen haarsalon te openen, maar ik kan aan het werk bij een andere salon en daar geld sparen om later iets voor mijzelf te beginnen. Mijn droom is om een zelfstandige vrouw te worden en zoveel mogelijk van mijn leven te genieten.”

Over Product of Prison

Product of Prison (POP) is een non-profitorganisatie die gevangenen in Oeganda een toekomst geeft.

POP traint gevangenen in beroeps- en andere vaardigheden om hen voor te bereiden op terugkeer naar de maatschappij.  POP betaalt gevangenen voor hun werk, om hen in staat te stellen benodigdheden voor in de gevangenis te kopen, bij te dragen aan hun families en te sparen voor een nieuwe start. POP verkoopt producten en diensten van gevangenen om meer aandacht te krijgen voor de leefomstandigheden in de gevangenis, de rechten van gevangenen en om de verbinding tussen de gevangenen en de gemeenschap te versterken.

Product of Prison is genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs 2014. Stemmen kan nog tot en met vrijdag 3 oktober 13:00 uur: http://bit.ly/votePOP.

Over ThijsPOP

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top