zaterdag, september 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Internet & ICT / Nadelen van het Internet of Things
Nadelen van het Internet of Things

Nadelen van het Internet of Things

  • Nederland
  • Het Internet of Things gaat een steeds grotere rol spelen in onze samenleving. Er moet daarom opgelet worden dat de nadelen van IoT worden teruggedrongen. De belangrijkste nadelen zijn privacy en de kwaliteit van producten en diensten. Het is belangrijk dat gevoelige informatie van mensen niet op straat komt te liggen en dat diensten persoonlijk blijven.
  • Scherponline
  • b.delaat@scherponline.nl

Het Internet of Things speelt een steeds grotere rol in ons leven en zorgt er vaak voor dat ons leven in positieve zin veranderd. Er zijn echter ook een aantal nadelen die het Internet of Things met zich meebrengt. Deze nadelen wegen waarschijnlijk niet op tegen de voordelen maar toch moet hier wel aandacht aan besteed worden. De belangrijkste nadelen van IoT zijn privacy en de kwaliteit van producten en diensten.

Privacy

Doordat het gebruik van internet steeds meer toeneemt komen er ook steeds meer gegevens van ons in de onlinewereld terecht. Als jij je gegevens ergens online invult om een account aan te maken, een website binnen te komen, een product aan te schaffen, etc. dan zijn deze gegevens interessant voor meerdere partijen die eigenlijk geen recht hebben op deze gegevens. Door hackers of beveiligingsproblemen kunnen deze gegevens terecht komen bij mensen waarvan je niet wilt dat zij deze gegevens hebben. Zo kan het gebeuren dat partijen gevoelige gegevens zoals gezondheidsgegevens in hun bezit krijgen en dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Kwaliteit

IoT leidt er ook toe dat de kwaliteit van sommige producten of diensten afneemt. Zo kan automatisering leiden tot diensten waarbij het persoonlijke aspect wordt weggenomen. De dienst kan dan uitstekend worden verricht alleen de ervaring van de consument kan erop achteruitgaan, omdat het persoonlijke aspect ontbreekt. Neem als voorbeeld een armband voor ouderen die de gezondheid in de gaten kan houden. Als er iets misgaat kan dit meteen ergens op een scherm gezien worden en kan er actie ondernomen worden. Dit zorgt er wel voor dat er pas contact gezocht wordt met de ouderen als er iets misgaat. Tot die tijd is het niet nodig dat iemand regelmatig langskomt om te kijken en te vragen hoe het gaat. Dit zorgt ervoor dat de dienst een stuk onpersoonlijker wordt.

Een totaal ander voorbeeld is het aantal blogs dat er op dit moment ontstaat. De kwaliteit van dit product neemt enorm af door te toename van slechte kwaliteit blogs. En dit kan nog groter bekeken worden. Als je kijkt naar de hoeveelheid informatie op het internet die steeds maar toeneemt. Dit maakt het steeds moeilijker om het kaf van het koren te scheiden. Op welke website staat nu het goede verhaal en waar niet?

Het is een mooie uitdaging voor de professionals die zicht bezighouden met IoT om ervoor te zorgen dat naast alle voordelen die IoT biedt ook deze nadelen teruggedrongen worden.

Over Anette

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top