woensdag, december 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Nalatenschap van auteur Hugo Claus gered en toegankelijk gemaakt dankzij de Koning Boudewijnstichting
Nalatenschap van auteur Hugo Claus gered en toegankelijk gemaakt dankzij de Koning Boudewijnstichting

Nalatenschap van auteur Hugo Claus gered en toegankelijk gemaakt dankzij de Koning Boudewijnstichting

  • Belgie
  • Nalatenschap van auteur Hugo Claus gered en toegankelijk gemaakt dankzij de Koning Boudewijnstichting Hugo Claus is een van de belangrijkste 20ste-eeuwse auteurs in Vlaanderen. Ook nationaal en internationaal geniet hij grote bekendheid. Het Erfgoedfonds kocht zijn nalatenschap, dat wat hij na zijn dood achterliet, en bracht het onder in het Letterenhuis in Antwerpen. Historici en onderzoekers zullen er deze schat aan informatie kunnen raadplegen.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=315234&langtype=2067

Hugo Claus (1929-2008) debuteerde al in 1947 met een dichtbundel. Het grote publiek bereikte hij drie jaar later met zijn roman De Metsiers. In de pers werd de 21-jarige schrijver onthaald als een literair ‘wonderkind’. Zijn faam en status werden de jaren nadien allen maar indrukwekkender. Hij beoefende zowat alle literaire genres: proza, poëzie, toneelstukken, scenario’s, essays, novellen en korte verhalen.

Zijn bekendste roman, Het verdriet van België, verscheen in 1983. Dit iconische boek, een boeiende analyse van het naoorlogse Vlaanderen, leverde hem nationale en ook internationale erkenning op.  In zijn proza en poëzie verkende Claus steevast diverse stijlen en registers. En ook zijn films en theaterwerk, zoals Mira en De vijanden staan ondertussen in het collectieve geheugen van de Vlaamse lezer gegrift.

Een zeer substantieel deel van het archief van de meester berust nu, dankzij het Erfgoedfonds, in het Letterenhuis. Het betreft de papieren nalatenschap van Claus, dat wat hij na zijn dood (hij stierf in Antwerpen op 19/03/2008) achterliet. In omvang bedraagt de overdracht 42 archiefdozen + 8 ringmappen + 6 verhuisdozen, vol met papieren, documenten, handschriften, brieven, aantekeningen, kladjes, foto’s….

De nalatenschap bevat belangrijke handschriften: niet alleen heel vroege versies van zijn boeken, maar ook “werkmateriaal”. Er is een heel mooie collectie van zeer vroege manuscripten, waaronder een aantal onbekende (losse) teksten, en het vermoedelijk oudst bewaarde proza van Claus. Interessant zijn ook enkele ongepubliceerde scenario’s voor film en hoorspel.

De talrijke dagboeken en losse dagboeknotities, samen met de zakelijke en privécorrespondentie, vormen de hoofdmoot van de nalatenschap. De lijst met correspondenten oogt indrukwekkend, met namen als Roger Raveel, Karel Appel, Pierre Alechinsky, Simon Vinkenoog, Harry Mülisch, Freddy de Vree, …. De correspondentie geeft onder meer een bijzonder verhelderend beeld van de mens Claus, van zijn ideeën omtrent literatuur en kunst en van zijn verhouding tot collega-kunstenaars.

Voorts bevat de nalatenschap tal van kleinere dossiers rond historisch markante gebeurtenissen of evenementen en een omvangrijke collectie foto’s.

Voor een goed begrip van het culturele leven in Vlaanderen in de tweede helft van de twintigste eeuw is de studie van de nalatenschap van Claus een noodzakelijke voorwaarde. Claus is immers een ijkpunt in de literatuurgeschiedenis van Vlaanderen van de twintigste eeuw: hij zorgde voor vernieuwing in de Vlaamse literatuur en inspireert nog steeds menig jong (of niet zo jong) schrijver. De gelauwerde schrijver zette de Vlaamse letteren op de internationale kaart.

Wie de recente geschiedenis van de Vlaamse Letteren wil bestuderen, wie de invloed die Claus had en heeft wil reconstrueren, wie het hele literaire netwerk waarin hij zich bevond wil blootleggen en begrijpen, wie literaire generaties en tijdschriften wil duiden, wie de relatie tussen beeldende kunst, film en het geschreven woord in het naoorlogse België wil vatten, … voor hen is dat archiefmateriaal onmisbaar. Ook de biograaf van Claus moet/mag zich verdiepen in de nalatenschap van een fascinerend en vooral veelzijdig man.

Het Letterenhuis zal de wetenschappelijke valorisatie van dit rijke en unieke archief van Hugo Claus blijvend stimuleren. Ze engageert zich om dit archief volgens de regels te ordenen en te ontsluiten via de online databank Agrippa. Dan kunnen de onderzoekers en het geïnteresseerde publiek er zich zelf van vergewissen: dit is prachtig archiefmateriaal.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top