vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Gezondheid & Schoonheid / Nationale dag tegen misbruik van het woord kanker, 21 nevember.
Nationale dag tegen misbruik van het woord kanker, 21 nevember.

Nationale dag tegen misbruik van het woord kanker, 21 nevember.

  • Nederland
  • 'Kanker verziekt je taal!!' doe er wat aan op 21 november en laat anderen weten dat je misbruik van het woord 'kanker' afkeeurd.
  • A2_poster_LR_1
  • Stichting RiLaX
  • www.kankerverziektjetaal.nl
  • rilax@caiway.net

Nationale dag tegen misbruik van het woord kanker.  21 november 2015

Als eerbetoon aan actievoerster Richelle* Laurijsen roept Stichting RiLaX 21 november uit tot ‘nationale dag tegen misbruik van het woord kanker’. Eind oktober 2009 start de dan ernstig zieke Richelle Laurijsen (16) uit Harderwijk de actie “kanker verziekt je taal!!”. De actie overstijgt haar verwachtingen en wordt een landelijk succes. Slechts drie weken na de start van de actie, op 21 november, overlijdt Richelle aan de gevolgen van kanker.

De ‘nationale dag tegen misbruik van het woord kanker’ wordt dit jaar inmiddels voor zesde keer op rij gehouden. RiLaX vraagt deze dag extra aandacht voor het taalgebruik. We zouden allemaal de ziekte kanker graag zien verdwijnen en er is ook vooruitgang, het moet toch eenvoudiger zijn misbruik van het woord kanker een halt toe te roepen. Geef steun via social media en laat weten dat je achter de actie staat!

Kankerpatiënten, ex-kankerpatiënten en hun omgeving storen zich aan het schelden en vloeken met het woord kanker. Het was Richelle’s grote wens het gebruik van het woord kanker als scheldwoord, of zelfs modewoord om iets fijns uit te drukken, te laten verdwijnen. Reden genoeg voor de ouders van Richelle om de actie vanuit de stichting RiLaX voort te zetten.

Een doodziek kind dat landelijke bekendheid krijgt en mensen wakker kan schudden is er niet meer. We lijken makkelijk te berusten in de veelal gewoonte van een aantal individuen om ‘kanker’ te misbruiken, we dutten weer in. Wat is er voor nodig om daar nu echt eens een einde aan te maken?

 

Over Menno Laurijsen

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top