vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / NAUPAR legt uit: het verschil tussen bakboord en stuurboord
NAUPAR legt uit: het verschil tussen bakboord en stuurboord

NAUPAR legt uit: het verschil tussen bakboord en stuurboord

  • Nederland
  • Veel mensen vinden de termen ‘bakboord’ en ‘stuurboord’ lastig uit elkaar te houden. Toch zit er wel degelijk een verschil. We horen het u al denken: wat is dat verschil dan precies? En wanneer gebruik je nou welke term? NAUPAR legt het graag aan u uit.
  • Willem B
  • NAUPAR
  • webteam@naupar.com

Links en rechts
Bakboord is de linkerzijde van een schip. Stuurboord is de rechterzijde. Inderdaad, zó simpel is het. Bakboord en stuurboord duiden dus op de linker- en rechterzijde van een schip, niet op de linker- en rechterzijde van een persoon; u kijkt altijd van achteren naar voren.

Wie heeft het ooit bedacht?
De termen ‘bakboord’ en ‘stuurboord’ komen uit het Oudnoors; dit is de Scandinavische taal van de middeleeuwen, die de Vikingen destijds spraken. De Vikingen stuurden hun houten schepen met een roeiriem, die aan het rechterboord was bevestigd. Dat was dus stuurboord. De man of vrouw die de roeiriem met beide handen vasthield, stond met de rug naar het linkerboord van de boot; dat was bakboord.

Ezelsbruggetje
Zo, nu weet u wanneer u het over ‘bakboord’ of ‘stuurboord’ heeft. Om u toch nog een extra handvat te geven, hebben we een ezelsbruggetje voor u opgezocht. Zo kan het in ieder geval écht nooit meer fout gaan!

-  Stuurboord bevat een R, bakboord niet. Stuurboord is dus rechts en bakboord links!

Over naupar

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top