vrijdag, juli 10, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Nederland en Marokko gaan Global Counter Terrorism Forum leiden
Nederland en Marokko gaan Global Counter Terrorism Forum leiden

Nederland en Marokko gaan Global Counter Terrorism Forum leiden

  • Internationale
  • Nederland en Marokko gaan gezamenlijk het Global Counter Terrorism Forum (GCTF) leiden. De 30 leden van het GCTF hebben dit in Doha, Qatar besloten. ‘Met dit voorzitterschap kunnen Nederland en Marokko samen richting geven aan de strijd tegen terrorisme’, aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken in reactie op het besluit. Nederland zal in oktober de Verenigde Staten vervangen als co-voorzitter; Marokko volgt in mei 2016 Turkije op.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjttfcavtmew/nieuws/nederland_en_marokko_gaan_global_counter?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0

Het GCTF is een internationaal samenwerkingsverband van 29 landen en de Europese Unie dat zich inzet voor verbetering van de wereldwijde samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding. Het Forum richt zich voornamelijk op thema’s zoals deradicalisering en het versterken van de rechtsstaat en het justitiële apparaat in het bestrijden van terrorisme. ‘Het forum draagt bij aan het terugdringen van rekrutering van terroristen en het weerbaar maken van landen om zelfstandig om binnen de eigen grenzen en regio terrorisme aan te pakken’, aldus Koenders.

Nederland en Marokko werkten binnen het GCTF al langer nauw samen, onder meer door de werkgroep te leiden tegen foreign terrorist fighters, personen die naar conflictgebieden afreizen om daar aan gevechten deel te nemen. Op basis van succesvolle praktijkvoorbeelden heeft Nederland samen met Marokko 19 zogeheten ‘good practices’ geïdentificeerd op het gebied van het terugdringen van foreign terrorist fighters.

‘Door in kaart te brengen wat de beste manieren zijn om foreign terrorist fighters tegen te gaan, kunnen landen van elkaar leren. Samen met Marokko hebben we er zo voor gezorgd dat we dit probleem op dezelfde manier en met dezelfde visie aanpakken’, aldus Koenders.

De goede samenwerking tussen beide landen op het gebied van terrorismebestrijding heeft ertoe geleid dat Nederland en Marokko nu gezamenlijk co-voorzitter van het forum worden en leiding kunnen geven aan het werk van het GCTF. ‘Ik zie het als een uitdaging om de komende jaren de verschillende good practices op contra terrorisme om te zetten in daadwerkelijke actie en zo het werk van de Verenigde Naties te ondersteunen’ aldus Koenders. ‘Nederland is een van de oprichters van het forum en heeft vanaf het begin een actieve rol gespeeld’, zegt de minister. ‘We nemen de komende twee jaar het stokje over van de Verenigde Staten en Turkije, die dit forum sinds de oprichting in 2011 hebben geleid.’

Naast het voorzitterschap van de GCTF zal Nederland haar leidende rol ook binnen de werkgroepen van de anti-ISIS coalitie voortzetten. Daarmee levert Nederland naast een militaire ook een civiele bijdrage aan de gezamenlijke strijd tegen ISIS en tegen terrorisme in bredere zin.

Meer informatie over het Global Counter Terrorism Forum (GCTF) is te vinden op www.thegctf.org.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top