vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / Nederland gaat kerncentrale België inspecteren na incidenten
Nederland gaat kerncentrale België inspecteren na incidenten

Nederland gaat kerncentrale België inspecteren na incidenten

  • Nederland
  • Bezorgdheid in Nederland over de kerncentrale in het Belgische Doel, net over de grens. Er zijn om de haverklap storingen en om die reden gaat Nederland inspecties uitvoeren.
  • http://www.rtlz.nl/
  • info@rtlz.nl

Door de problemen liggen 2 van de 4 reactoren momenteel stil. De Belgische regering zegt dat het veilig is, maar meerdere partijen in de Tweede Kamer vertrouwen het niet. Kamerleden van D66, GroenLinks, en SP willen dat de regering er zeggenschap over krijgt. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven: “Het is niet meer dan logisch dat Nederland meebeslist over de vraag of centrales open of dicht moeten”, zegt ze in het AD.

Minister Melanie Schultz en haar Belgische collega Jan Jambon hebben onlangs afspraken gemaakt over gezamenlijke inspecties. De eerste gezamenlijke inspectie met toezichthouder ANVS (autoriteit nucleaire veiligheid en stralingsbescherming) en de Belgische FANC staat gepland voor 20 januari.

Centrale noodgedwongen open

De kerncentrale in Doel ligt op 2 kilometer van de grens met Nederland en op 20 kilometer van Bergen op Zoom. De centrale bestaat uit vier kernreactoren. Twee daarvan zijn al 40 jaar oud en eigenlijk afgeschreven. Maar de Belgische regering heeft besloten om ze nog eens tien jaar open te houden.

Het openhouden van de oude reactoren is noodgedwongen. Zonder kerncentrales produceert Belgie te weinig elektriciteit. Dat bleek vorige winter, toen er veel stroomstoringen waren.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top