dinsdag, maart 31, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Nederland investeert €140 miljoen in Europese ruimtevaart
Nederland investeert €140 miljoen in Europese ruimtevaart

Nederland investeert €140 miljoen in Europese ruimtevaart

  • Nederland
  • Nederland stelt de komende jaren €140 miljoen beschikbaar voor Europese ruimtevaartprogramma’s. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar de ministersconferentie van het European Space Agency (ESA) op 2 december 2014.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/11/29/nederland-investeert-140-miljoen-in-europese-ruimtevaart.html

‘Investeringen in ruimtevaarttechnologie zoals satellietdata en geavanceerde zonnepanelen, leiden tot inkomsten voor het Nederlandse bedrijfsleven, kansen voor de wetenschap en oplossingen voor maatschappelijke problemen’, aldus Kamp die wijst op het economische belang van ruimtevaart. ‘Iedere euro die we in de Europese ruimtevaart investeren, vloeit terug via directe opdrachten voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. De kennis en ervaring die voortkomt uit ruimtevaart is onmisbaar voor het versterken van onze concurrentiepositie in de wereld. Het leidt tot nieuwe bedrijvigheid, banen en inkomsten.’

Investeren in toppositie

De recente komeetlanding tijdens de Rosetta-missie, waarbij geavanceerde zonnepanelen van Nederlandse makelij een belangrijke rol spelen, toont aan dat Europa en Nederland bij de internationale top horen van de ruimtevaart. Om aan die top te blijven zijn nieuwe investeringen noodzakelijk, naast de vaste bijdragen van Nederland aan ESA. Daarom gaat het kabinet de komende jaren €35 miljoen investeren in het Europese ontwikkelingsprogramma voor aardobservatiesatellieten. Nederland loopt hierin wereldwijd voorop en het KNMI kan met de satellietinstrumenten steeds nauwkeuriger het klimaat en de luchtkwaliteit meten.

Minister Kamp zegt verder onder meer €67,7 miljoen toe voor de ontwikkeling van de nieuwe ESA-draagraket, de Ariane-6. De nieuwe draagraket wordt ontwikkeld om goedkoper satellieten en onbemande ruimtevaartvluchten te kunnen lanceren. Ook trekt het kabinet €10 miljoen euro uit voor verdere ontwikkeling van het Internationaal Ruimtestation ISS.

Nederland Ruimtevaartland

Nederland is een belangrijke speler in het Europese ruimtevaartprogramma. De grootste vestiging van ESA, ESTEC, staat in Noordwijk en levert werk aan 2500 hooggekwalificeerde mensen. Nederlandse bedrijven ontwikkelen continu nieuwe materialen en technieken voor de ruimtevaart. Die technologie wordt toegepast in bijvoorbeeld in de lithografiemachines van ASML of 3D-camera’s van Cosine uit Leiden. De Nederlandse ruimtevaartsector omvat zo’n 80 bedrijven en kennisinstellingen met een jaarlijkse omzet van in totaal €140 miljoen euro. Eerder maakte het kabinet bekend dat Nederland vanaf 2018 €13 miljoen euro extra per jaar investeert in de ruimtevaart .

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top