dinsdag, januari 25, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Immigratie / Nederland wil meer doen aan grensbewaking EU
Nederland wil meer doen aan grensbewaking EU

Nederland wil meer doen aan grensbewaking EU

  • Nederland
  • Nederland wil meer bijdragen aan Europese grensbewaking als de andere 27 EU-lidstaten dat ook doen. Dat verklaarde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag in Luxemburg na speciaal overleg met zijn collega's over de vluchtelingenramp bij het Italiaanse eiland Lampedusa.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjdppvriwtf2/nieuws/nederland_wil_meer_doen_aan?ctx=vhshnf7snxu9

,,Het is onbestaanbaar dat je dergelijke rampen, waarbij honderden mensen op zee verdrinken, opnieuw laat gebeuren”, aldus Teeven. Hij pleit voor het verbeteren van reddingsoperaties van bootvluchtelingen in de Middellandse Zee.

Maar Teeven vindt ook dat tegelijkertijd de illegale immigratie uit bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse landen beter moet worden bestreden, met name door de mensensmokkelaars aan te pakken. ,,Dat is iets van de lange adem”, erkende hij.

Nederland doet met schepen, vliegtuigen en manschappen mee aan het bewaken van de Zuid-Europese buitengrenzen. Landen die geen marine hebben, zouden bijvoorbeeld een extra financiële bijdrage kunnen leveren, aldus Teeven.

De staatssecretaris vindt het niet nodig om naast de huidige Europese grensbewakingsinstantie Frontex een speciale organisatie op te richten voor de problemen in de Middellandse Zee. Hier hadden sommige Zuid-Europese landen, zoals Italië, wel om gevraagd. Een versterking van Frontex is voldoende, aldus Teeven.

Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) beloofde dinsdag in Luxemburg het budget voor Frontex te verruimen. Ze hoopt met het extra geld Italië te kunnen helpen bij het verwerken van de stroom vluchtelingen waarmee het land te kampen heeft.

Het Europees asielbeleid wordt vooralsnog niet gewijzigd. Er is geen koerswijziging nodig, stelde onder anderen de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich.

De meeste landen willen vasthouden aan de huidige afspraken, vastgelegd in de Dublin II-verordening. Daardoor is het land waar een vluchteling de Europese Unie binnenkomt, verantwoordelijk voor opvang en de asielprocedure. Italië en andere Zuid-Europese landen voelen zich door hun ligging onevenredig belast.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top