zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Nederlanders onderschatten eigen invloed op risico op kanker
Nederlanders onderschatten eigen invloed op risico op kanker

Nederlanders onderschatten eigen invloed op risico op kanker

  • Nederland
  • Twee derde van de Nederlanders denkt zelf weinig te kunnen doen aan hun risico op kanker.
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds
  • http://www.wcrf.nl
  • g.daal@wcrf.org

Dat blijkt uit een recente peiling. Voorlichting en bewustzijn over de preventie van kanker is van levensbelang, benadrukt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, want door middel van de keuzes in onze voeding en leefstijl hebben wij zelf een grote invloed op het risico op kanker.

Uit een recente peiling blijkt dat 67 procent van het publiek in Nederland denkt een beperkte invloed uit te kunnen oefenen op het risico om kanker te krijgen. Dit terwijl uit wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat ongeveer een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker voorkomen kan worden door gezond te eten, meer te bewegen en een gezond gewicht te behouden. In deze schatting zijn de gevallen van kanker die door roken worden veroorzaakt nog niet eens meegenomen.

Wanneer gevraagd wordt naar wat men denkt zelf te kunnen doen om het risico op kanker te verlagen, noemt 67 procent het stoppen met roken. Slechts 6 procent noemt het behouden van een gezond gewicht, terwijl dit (na niet roken) de belangrijkste maatregel is voor een lager risico op kanker.

Volgens cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie waren er in het jaar 2011 meer dan 100.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. In het jaar 2001 waren dat iets meer dan 72.000. Dat is een stijging van bijna 40 procent in tien jaar tijd. Preventie is de belangrijkste maatregel om deze zorgwekkende ontwikkeling in te perken.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft tien aanbevelingen geformuleerd voor een lager risico op kanker. Dit is gedaan op basis van de meest uitgebreide analyse van bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek ooit. De aanbevelingen zijn te raadplegen op www.wcrf.nl/aanbevelingen

Ria van de Pol, Manager Gezondheidsvoorlichting van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De meeste mensen weten wel dat we het risico op kanker kunnen verlagen door niet te roken. Maar niet iedereen is zich ervan bewust dat we dat risico ook kunnen verlagen door andere keuzes te maken in ons dagelijks leven. Met kleine veranderingen in onze voeding en leefstijl kunnen we zelf een groot verschil maken. Door onze tien aanbevelingen ter preventie van kanker op te volgen, en niet te roken, geef je jezelf de beste kans op een toekomst zonder deze ziekte.”

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top