woensdag, juli 15, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Kosten betalingsverkeer dalen door toename pinbetalingen
Kosten betalingsverkeer dalen door toename pinbetalingen

Kosten betalingsverkeer dalen door toename pinbetalingen

  • Netherlands
  • Uit onderzoek van de Nederlandse Bank (DNB) blijkt dat de maatschappelijke kosten van het betalingsverkeer in Nederland sterk zijn gedaald. Een van de voornaamste redenen is de toename van het aantal pinbetalingen.
  • Paqar
  • www.paqar.nl
  • remcoverhaar@paqar.nl

Tussen 2002 en 2009 zijn de kosten die banken, winkeliers en DNB maken voor pinbetalingen en contante transacties met 9% gedaald. Dit komt neer op een bedrag van 237 miljoen euro.

Omdat de kosten van het betalingsverkeer door banken en winkeliers wordt doorberekend aan de consument blijkt uit berekeningen dat deze afname een besparing scheelt van 50 euro per huishouden. Uit nieuwe ruwe cijfers blijkt ook dat deze dalende trend zich na 2009 heeft voortgezet.

Kostenbesparingen door populariteit pinnen
De belangrijkste oorzaak van deze kostenbesparing is dat de Nederlandse consument zijn aankopen steeds vaker pint. Daarbij koste een pin betaling in 2009 gemiddeld 7 eurocent minder dan een contante betaling.

Ook hebben de winkeliers een grote bijdrage geleverd aan deze kostenverlaging. Door kortere afrekentijden aan de kassa en goedkopere pinautomaten heeft deze groep forse besparingen gerealiseerd.

Honderden miljoenen extra besparingen bij verdere toename pinnen
Uit onderzoek is ook gebleken dat het in bijna iedere situatie goedkoper is om als consument met een pinpas te betalen in plaats van met contant geld. Tot op heden worden de meeste aankopen nog steeds contant betaalt en is er dus ruimte voor verdere kostenbesparingen.

Voorbeeld: Als Nederlanders een kwart van de cash betalingen met een pinpas hadden betaald, dan had er in 2009 nog eens 200 miljoen euro extra op de betaalkosten bespaard kunnen worden.

Toch neemt het aantal pintransacties ieder jaar nog steeds toe. Het is voor ieders belang dat het aantal contante betalingen afneemt en dat de consument de pinpas als standaard betaalmiddel gaat gebruiken. Daarnaast moeten winkeliers hun klanten de mogelijkheid geven om via pinautomaten op de balie hun betalingen te kunnen voltooien.

Meer informatie: www.paqar.nl

Over Paqar

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top