zaterdag, december 4, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Monstrans gevonden en verdachten opgepakt
Monstrans gevonden en verdachten opgepakt

Monstrans gevonden en verdachten opgepakt

  • Nederland
  • Op woensdagavond 13 februari heeft de politie Utrecht drie verdachten aangehouden, die de gestolen monstrans uit Museum Catharijneconvent in hun bezit hadden.
  • Museum Catharijneconvent
  • http://www.catharijneconvent.nl
  • info@catharijneconvent.nl

De verdachten zijn ingesloten voor verder verhoor. De recherche gaat verder met het onderzoek en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Museum Catharijneconvent is zeer opgelucht en dankbaar dat de monstrans is gevonden door de politie. Het museum hoopt de monstrans in het voorjaar weer te tonen aan het publiek. De monstrans is beschadigd en moet gerestaureerd worden. Hierover treedt het museum in overleg met de parochie van de Heilige Drie-eenheid die eigenaar is van de monstrans.

Museum Catharijneconvent dankt de politie, de recherche, de gemeente Utrecht, de verzekeringsmaatschappij en alle andere mensen en organisaties die hebben geholpen met de terugkeer van de monstrans. Graag wil het museum ook iedereen bedanken die met bloemen, telefoontjes, e-mails, via Facebook of op welke andere wijze dan ook heeft laten weten met het museum mee te leven.

Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent: ‘We zijn zeer gelukkig met de terugkeer van de monstrans en zijn onder de indruk van de professionaliteit van het recherchewerk. Het prachtige object is een topstuk van het museum en vertelt een belangrijk verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland. Dit topstuk, dat al eeuwen deel uitmaakt van onze Nederlandse geschiedenis, zal nu ook voor toekomstige generaties bewaard blijven.’

De 18e-eeuws verguld zilveren stralenmonstrans, versierd met vele diamanten, is een langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam. In een monstrans bewaart men in de Rooms Katholieke kerk de geconsacreerde hostie, om te vereren en te aanbidden. Niet alleen kan met de terugkeer van de monstrans het fysieke object weer worden getoond, ook kan het prachtige cultuur historische verhaal weer worden verteld. De monstrans is een topstuk in de collectie van Museum Catharijneconvent, vanwege de uitzonderlijke uitvoering ervan. De diamanten zijn afkomstig uit de 19e eeuw. Welgestelde dames schonken hun juwelen, edelstenen en diamanten aan de parochie om deze om te vormen tot schitterende sierstukken die op hoogtijdagen aan de monstrans gehecht konden worden.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top