donderdag, januari 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Troonswisseling grootste tv-operatie van het millennium
Troonswisseling grootste tv-operatie van het millennium

Troonswisseling grootste tv-operatie van het millennium

18 april 2013 – Voor de NOS is de ‘operatie troonswisseling’ tot nu toe de grootste productie van dit millennium. De grootte en complexiteit van deze klus is vergelijkbaar met de registratie van de Elfstedentocht van 4 januari 1997. Met bijna achttien uur live televisie, 27 uur non-stop radio en een continue nieuwsstroom van bijna twee etmalen op NOS Teletekst, internet en mobiel is de NOS ‘hofleverancier’ van uitzendingen in het kader van de troonswisseling. En dat alles met de ambitie de mensen thuis een compleet beeld te geven van de gebeurtenissen rondom de troonswisseling in binnen- en buitenland, alsof ze erbij zijn. Het is bovendien voor het eerst in Nederland dat een dergelijk evenement in Full HD wordt uitgezonden.

Historisch aantal camera’s
Wat betreft het aantal verbindingen legt de ‘koninklijke’ operatie van dit jaar het wellicht af tegen het ‘tocht der tochten’ van eind vorige eeuw, maar qua aantal camera’s spant 30 april 2013 de kroon. Alleen al in Amsterdam worden er 115 ingezet, plus nog eens zo’n 45 op andere plekken in binnen- en buitenland.

Kijker vliegt mee over de Dam
De camera’s die worden ingezet variëren van exemplaren zo groot als een honkbal die misschien maar vijf minuten aan staan tot standaardcamera’s die uren achtereen dienst doen. Vooral de spectaculaire ‘cable cam’, een camera aan een kabel van bijna driehonderd meter die met behulp van hoogwerkers over de Dam is gespannen (zie afbeelding links), zal de kijkers het gevoel geven als het ware over de Nieuwe Kerk heen te vliegen. En in de nok van de Nieuwe Kerk hangt een zogeheten ‘rail cam’ van 26 meter die iedere beweging van het nieuwe koningspaar en de overige gasten in de kerk volgt.

Voor de uitzendingen van de troonswisseling vanuit Amsterdam wordt een ‘NOS-dorp’ gebouwd op de Nieuwezijds Voorburgwal in hartje Amsterdam. Dit compound dient als technisch en redactioneel knooppunt voor alle uitzendingen op 29 en 30 april.

Glazen huis op de Dam
Voor de presentatie van de NOS-uitzendingen op 29 en 30 april wordt midden op de Dam een tijdelijke NOS-studio, een soort glazen huis, neergezet met zicht op het paleis, de Nieuwe Kerk en het publieksgedeelte. Anchors Astrid Kersseboom en Rob Trip nemen vanaf deze locatie de presentatie van de NOS-programma’s voor hun rekening en ontvangen hier op beide dagen wisselende gasten. Verder fungeert Rachid Finge, social media-expert van de NOS, als het spreekwoordelijke ‘venster op de wereld’. Hij houdt de kijkers op beide dagen op de hoogte van wat er op social media gaande is.

Hiervoor maakt Finge gebruik van een speciaal ontwikkelde app, die voor het eerst werd gebruikt tijdens de uitzendingen rond de Tweede Kamerverkiezingen in 2012.

Om de tweedaagse megaklus tot een goed einde te brengen, wordt zowel voor als achter de schermen een beroep gedaan op medewerkers uit alle geledingen van de NOS: Nieuws, Sport en Evenementen. Zo bestaat de presentatoren-equipe voor de televisie-uitzendingen op 30 april niet alleen uit de centrale anchors Astrid Kersseboom en Rob Trip, maar ook uit Herman van der Zandt (Museumplein), Rik van de Westelaken (het IJ), Dione de Graaff (bootje op het IJ) en Annechien Steenhuizen (Ahoy). Kysia Hekster, verslaggever Koninklijk Huis, zorgt in haar ‘vertrouwde’ rol voor verslaggeving en duiding van koninklijke gedeelte. Verder doen correspondenten Marc Bessems en Kees Elenbaas verslag vanuit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en volgt Xander van der Wulp de historische dag vanaf de Antillen.

Op regiegebied is er, behalve de twee vaste regisseurs van NOS Evenementen (Jan de Roode en Martin de Groot), ook een basisplaats ingeruimd voor drie regiecollega’s van NOS Sport. De Roode (zie foto links) neemt de regie van de officiële plechtigheden, het tekenen van de acte van abdicatie en de inhuldiging in de Nieuwe Kerk (en daarmee het internationale tv-signaal) voor zijn rekening. Beelden die bepalend zullen zijn voor hoe deze momenten de geschiedenis in gaan. Zijn directe collega Martin de Groot zit aan de knoppen voor de eigen NOS-uitzending op Nederland 1 en NOS.nl. NOS Sport-regisseurs Matthias Bouwman en Pim Marks verzorgen de beelden op en rond het IJ en Astrid Wisman zit als verantwoordelijk regisseur in de wagen voor alles wat er op het Museumplein gebeurt.

Overigens waren zowel Wisman als Marks recentelijk actief voor het Internationaal Olympisch Comité als regisseur voor de tv-coverage van respectievelijk het schaatsen (Vancouver, 2010) en de marathon en het wielrennen (Londen, 2012).

Ook op gebied van productie en (eind-)redactie krijgen de medewerkers van NOS Evenementen, die de supervisie over het project hebben, versterking van hun collega’s van Sport en Nieuws.

In totaal zijn circa vijfhonderd mensen op 29 en 30 april in de weer om de officiële plechtigheden en de feestelijkheden rondom de troonswisseling van minuut tot minuut te verslaan. Het betreft hier zowel NOS-ers als cameramensen, geluidstechnici en overig technisch personeel van facilitaire bedrijven.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top