woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Nederlandse arbeid wordt duurder
Nederlandse arbeid wordt duurder

Nederlandse arbeid wordt duurder

  • Nederland
  • Nederland hoort bij de vijf eurolanden waarin de arbeidskosten tussen 2008 en 2012 het sterkst zijn gestegen. Dat blijkt uit een rapport dat het Europese statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjpqg0xx4qzu/nieuws/nederlandse_arbeid_wordt_duurder?ctx=vha4ozv8cev0&tab=0

De arbeidskosten, die bestaan uit lonen, salarissen en sociale premies van werkgevers, stegen in Nederland met ruim 10 procent, naar 32,80 euro per uur. Binnen de eurozone liepen de arbeidskosten alleen in Slowakije, Finland, België en Oostenrijk in de onderzochte periode sneller op. In de hele Europese Unie is arbeid het duurst in Denemarken, waar de arbeidskosten in 2012 uitkwamen op iets meer dan 40 euro per uur.

België, Zweden, Frankrijk, Luxemburg en Nederland completeren de top zes. Bulgarije, Roemenië, Letland en Litouwen bungelen onderaan de lijst. Arbeid kost daar gemiddeld 3,40 tot 6 euro per uur.

Werknemers in de financiële sector zijn in heel Europa het duurst. De arbeidskosten liggen daar in bijna alle landen minstens 50 procent hoger dan het nationale gemiddelde. Werknemers in de hotel- en restaurantbranche staan aan het andere eind van de schaal. Zij zijn in bijna alle landen zeker een kwart goedkoper dan de gemiddelde arbeidskracht.

Nederlandse werknemers werden niet alleen duurder, ze gingen tussen 2008 en 2012 ook 10 uur per jaar meer werken. Nederlanders met een voltijdbaan werkten daarmee gemiddeld 1757 uur per jaar. Dat is 128 uur meer dan het gemiddelde in de eurozone. De minste uren worden gedraaid in België (1462 per jaar), Frankrijk (1555) en Italië (1565).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top