dinsdag, december 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Maatschappelijke Organisaties / Nederlandse Astronomen En Fysici Starten Science Community Voor Elisa-Ruimtemissie
Nederlandse Astronomen En Fysici Starten Science Community Voor Elisa-Ruimtemissie

Nederlandse Astronomen En Fysici Starten Science Community Voor Elisa-Ruimtemissie

  • Nederland
  • Dit jaar selecteert de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de wetenschapsgebieden voor de komende twee grote ruimtemissies. Als een van de onderwerpen gravitatiestraling wordt, willen Nederlandse astronomen en fysici via een nieuw samenwerkingsverband, de eLISA-NL-science community, lid worden van het Europese eLISA-consortium, en zo toegang krijgen tot de wetenschappelijke data.
  • TNO
  • http://www.tno.nl
  • info@tno.nl

De laatstgenoemde missie zal met behulp van de door Einstein voorspelde gravitatiestraling de algemene relativiteitstheorie testen, compacte objecten en superzware zwarte gaten bestuderen, en misschien zelfs nieuwe natuurkunde ontdekken vlak na de oerknal.

Het LISA missie concept is een eerste versie van de eLISA missie die de komende jaren verder gedefinieerd gaat worden. LISA bestaat uit drie identieke satellieten die vliegen in een gelijkzijdige driehoek op een afstand van 5 miljoen kilometer van elkaar. Iedere satelliet heeft twee optische modules onder een hoek van 60 graden.

De twee modules op een satelliet zijn gericht op een identieke module op de twee andere satellieten. Op deze manier vormen de drie satellieten een redundante Michelson interferometer. Een 1 Watt laser wordt gericht op de andere satelliet via een 40 cm apertuur. Dezelfde telescoop wordt gebruikt om de zeer zwakke bundel te focusseren en deze te leiden naar een gevoelige sensor. Daar vindt interferentie plaats met een fractie van het initieel uitgezonden licht.

Het hart van het systeem zijn vrij-vliegende Platinum-Goud kubussen van 40 mm die dienen als optische referentie van de interferometer. Als een gravitatiegolf passeert krijgen de kubussen een uitwijking van ongeveer 10-11 m, die wordt gemeten met de interferometer over de genoemde 5 miljoen km.

Ten gevolge van instabiliteit in de armen van de interferometer moet de richting van de uitgezonden lichtbundels worden bijgesteld. Daartoe is door TNO met succes een picometer stabiel mechanisme ontwikkeld, het Point-Ahead Angle Mechanism (PAAM). Een kritische eis was dat tijdens de draaiing van de spiegel de optische lengte slechts op picometer schaal mag veranderen.

TNO verwacht ook aan de uiteindelijke missie bij te kunnen dragen met o.a. hoog nauwkeurige mechanismes zoals PAAM als onderdeel van een Nederlandse bijdrage aan eLISA.

De eLISA-NL-science community zal een coördinerende rol spelen in het onderzoek dat is gerelateerd aan de eLISA-ruimtemissie. Nederlandse kennisinstituten als SRON (Netherlands Institute for Space Research), Nikhef en TNO zullen in meer detail de manieren uitwerken waarop Nederland en de industrie het beste aan de eLISA-ruimtemissie kunnen bijdragen.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top