maandag, juli 13, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Immigratie / Nederlandse grens nog twee jaar gesloten voor Kroatische werknemer
Nederlandse grens nog twee jaar gesloten voor Kroatische werknemer

Nederlandse grens nog twee jaar gesloten voor Kroatische werknemer

  • Nederland
  • Nederland houdt de grens nog zeker 2 jaar dicht voor werknemers uit Kroatië, ook als het land per 1 juli lid is geworden van de Europese Unie.Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. De termijn kan verlengd worden tot 7 jaar.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl

Kroaten hebben zodra hun land tot de EU is toegetreden in beginsel recht op vrij verkeer van werknemers. Maar andere EU-landen kunnen daar wel uitstel op bedingen, maximaal 7 jaar. Wie dan wil komen werken heeft een tewerkstellingsvergunning nodig. Nederland deed dat eerder bij de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU. De overgangstermijn voor Bulgaren en Roemen loopt 1 januari af.

Zij kunnen dan zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland werken. Asscher pleitte er onlangs al voor om de grens voor Kroatische werknemers voorlopig dicht te houden. Volgens hem is er nu in Nederland al sprake van een race naar de onderkant waarbij mensen steeds minder betaald krijgen en meer moeten werken. ,,Dat zorgt voor iets dat we sinds de 19e eeuw niet meer zagen: dat je je brood niet kunt verdienen.”

Dat zou alleen maar erger worden met nog meer goedkope arbeidskrachten. ,,De werkloosheid is hoog, je ziet al veel uitbuiting, dus wij moeten de komende jaren de grens niet openen voor Kroaten. Niet om ze te plagen, maar we moeten eerst zorgen dat hier fatsoenlijk betaald wordt en onze eigen werklozen weer aan het werk helpen”, zei Asscher vorige maand.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top