maandag, oktober 18, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Nederlandse vlieger leidt luchtaanval op ISIS
Nederlandse vlieger leidt luchtaanval op ISIS

Nederlandse vlieger leidt luchtaanval op ISIS

  • Nederland
  • Onder leiding van een Nederlandse F-16-vlieger is dit weekeinde met 15 vliegtuigen een luchtaanval op ISIS-doelen uitgevoerd. Het was voor het laatst op 19 november 1994 dat een Nederlander de leider van een bombardementsmissie was.
  • 17126
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/10/27/nederlandse-vlieger-leidt-luchtaanval-op-isis

Vrijdag vertrokken 4 Nederlandse F-16′s vanaf hun thuisbasis in het Midden-Oosten richting Mosul in Noord-Irak om daar, in samenwerking met 4 coalitiepartners, doelen uit te schakelen.

De 15 vliegtuigen, waaronder een Amerikaanse B-1 bommenwerper, bombardeerden onder meer munitieopslagcomplexen en commandocentra. Ook een E-3D AWACS (een vliegend Command and Control Centre) nam deel aan de missie.

Prestaties

Dat een Nederlandse mission commander deze bijzondere missie leidde is onder meer te danken aan de prestaties van 1(NLD) ATF ME-detachement sinds het begin van missie “Operation Inherent Resolve”. Ook is het gebruik van dezelfde tactieken, procedures en wapens bepalend geweest om een Nederlandse vlieger deze missie te laten leiden.

Voormalig-Joegoslavië

Op 21 november 1994 bombardeerden bijna 40 NAVO-toestellen, waaronder 4 Nederlandse F-16′s met succes het vliegveld Udbina in Kroatie. Bosnische Kroaten gebruikten dat om luchtaanvallen op de safe area Bihac uitvoerden.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top