vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Nederlandse ziekenhuiszorg scoort hoog op heupindex
Nederlandse ziekenhuiszorg scoort hoog op heupindex

Nederlandse ziekenhuiszorg scoort hoog op heupindex

  • Nederland
  • Amerikanen moeten drie keer zo lang werken om een heupoperatie te kunnen betalen in vergelijking met Nederlanders. Alleen Zwitserland doet het beter dan Nederland. Dat blijkt uit de zogenoemde heupindex van PwC. Deze index vergelijkt het gemiddeld aantal uren dat een inwoner van een land moet werken om een heupoperatie te betalen. PwC vergeleek tien landen.
  • PricewaterhouseCoopers
  • http://www.pwc.nl
  • info@nl.pwc.com
  • http://www.pwc.nl/nl/persbericht/nederlandse-ziekenhuiszorg-scoort-hoog-op-heupindex.jhtml

De heupindex is geïnspireerd op de Big Mac index van The Economist. De Big Mac index vergelijkt de prijzen van eenzelfde hamburger in verschillende landen. Het is een creatieve manier om de koopkracht en het reële kostenpeil van landen te vergelijken. De heupindex is een manier om de reële kosten van zorg (gecorrigeerd voor koopkrachtpariteit) tussen landen te vergelijken. PwC heeft de methode tevens toegepast op vergelijkbare zorgdiensten zoals staaroperaties en keizersneden. Nederland scoort met deze veel voorkomende ingrepen hoog op de index. Ook liggen de gemiddelde kosten per ziekenhuisopname in Nederland relatief laag, zo blijkt uit de index.

Volgens Jan Willem Velthuijsen, chief economist bij PwC, nuanceert de heupindex de veel gehoorde stelling dat Nederlandse zorg duur is. “Sterker nog. De index toont dat de we in Nederland juist in staat zijn om kostenefficiënt ziekenhuiszorg te verlenen. We lopen voor op landen als Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk als het gaat om het organiseren van tweedelijnszorg en het daarbij slim gebruiken van technologie om ziekenhuiszorg betaalbaar te maken.”

De inzichten uit de heupindex kunnen nuttig zijn voor zorginstellingen en politiek. Nederland geeft immers 13% van haar bruto binnenlands product uit aan gezondheidszorg. Daarmee spendeert Nederland na de VS (18%) het meest aan zorg. Bovendien neemt het aandeel van ouderen in de bevolking toe, en dat stelt ons voor nieuwe vraagstukken.

Velthuijsen: “Uit ons onderzoek blijkt dat hoe rijker een land is, hoe groter het deel van de welvaart dat wordt uitgeven aan zorg. Nederland besteedt in absolute zin veel geld aan zorg, maar daar krijgen we in vergelijking met andere landen een hoogwaardig efficiënt ziekenhuissysteem voor terug. Waar het knelt in Nederland, zijn de kosten voor geïnstitutionaliseerd langdurige en geestelijke zorg. Deze kosten hebben we minder onder controle en stijgen sneller dan de kosten van ziekenhuiszorg. Blijkbaar is onze gezondheidszorg op microniveau efficiënter dan op macroniveau.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top