woensdag, oktober 5, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Nemef: Veilig wachtwoord nodig? Koop hem van 11-jarige Amerikaanse
Nemef: Veilig wachtwoord nodig? Koop hem van 11-jarige Amerikaanse

Nemef: Veilig wachtwoord nodig? Koop hem van 11-jarige Amerikaanse

  • Internationale
  • Mira Modi, een 11-jarig Amerikaans meisje handelt sinds kort in sterke wachtwoorden. De wachtwoorden zijn gegenereerd met een systeem genaamd Diceware en kosten 2 dollar per stuk.
  • Nemef
  • k.aarts@scherponline.nl

En 11 jarig meisje in Amerika maakte zich zorgen over de veiligheid van het world wide web en creëerde een systeem die sterke wachtwoorden kan genereren. De volgende keer dat een site je vraagt om een wachtwoord kun je er dus gewoon een kopen! De wachtwoorden zijn zo onlogisch samengesteld, dat ze dienen als hang en sluitwerk voor al je persoonlijke gegevens.

Inspiratie

De aanleiding voor het systeem zijn de zorgen van de 11-jarige Mira Modi. Zij vertelt aan een Amerikaans techniek vakblad dat mensen vaak dezelfde wachtwoorden kiezen omdat ze die makkelijk onthouden en daardoor vaker slachtoffer worden van cybercriminaliteit. ‘Mensen kunnen tegenwoordig alles snel hacken’, aldus Mira Modi. Tevens is de moeder van Modi werkzaam als journaliste die vaak schrijft over onderwerpen als beveiliging en privacy. Modi vertelt dat ze het leuk vind om een eigen website te hebben en geld te kunnen verdienen.

Willekeurig door te dobbelen

Hoe het werkt? Het systeem genaamd Diceware werkt als het ware met dobbelstenen die worden gerold en woorden in een willekeurige volgorde uit een lijst halen. De woorden hebben niets met elkaar te maken en dat is ook het briljante aan het systeem: het is simpel, maar zeer effectief. Het is voor ons moeilijk om woorden te bedenken die absoluut niets met elkaar te maken hebben, maar een systeem kan woorden bij elkaar rapen die geen verband hebben. Omdat de woorden uit het wachtwoord allemaal bekende woorden zijn (denk aan gieter, lopen, tussen en brug) kun je ze na enig oefenen goed onthouden.

Kosten

Als het systeem een wachtwoord voor je heeft uitgezocht, betaal je 2 dollar (per wachtwoord dus) en ben je veilig voor hackers en andere cyber criminelen. Althans, dat is het idee. Hoe het in de praktijk werkt moet nog blijken. Wat wel zeker is dat Mira Modi flink wat geld gaat verdienen met haar bedrijfje.

Over Anette

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top