dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Nienke Bakker nieuwe Conservator Schilderijen
Nienke Bakker nieuwe Conservator Schilderijen

Nienke Bakker nieuwe Conservator Schilderijen

  • Nederland
  • Jan Kees SteenmanOnlangs is Nienke Bakker (1972) benoemd tot Conservator Van Gogh schilderijen bij het Van Gogh Museum. Zij wordt verantwoordelijk voor de collectie schilderijen van Vincent van Gogh, met ruim 200 schilderijen de grootste collectie ter wereld.
  • Nienke Bakker
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=353326&lang=nl

Vanaf deze zomer is Nienke Bakker Conservator Van Gogh schilderijen bij het Van Gogh Museum. In die functie is zij verantwoordelijk voor het behoud, de presentatie en de uitbreiding van deze belangrijke deelcollectie. Bevlogen vertelt zij: “Een conservator is onder meer verantwoordelijk voor het verhaal dat een museum vertelt met de presentatie van de vaste collectie. Het verhaal van het Van Gogh Museum gaat over het kunstenaarschap van Van Gogh. De collectie en inrichting van het museum laten zien waarom Van Gogh zo’n bijzondere kunstenaar is. Als conservator wil ik zijn artistieke zoektocht inzichtelijk maken en de bezoekers tonen wat hij met zijn werken wilde zeggen.” Versterking van de collectie door middel van bruiklenen en nieuwe aanwinsten is een essentieel onderdeel van Bakkers nieuwe functie: “Een museumcollectie is altijd in beweging. Voortdurend zullen nieuwe inzichten en aspecten aan de hand van kunstwerken getoond worden. Zo komt in de nieuwe inrichting van het museum ook aandacht voor werk van nieuwe generaties kunstenaars, die geïnspireerd zijn door het leven en werk van Van Gogh.”

Carrière

Bakkers succesvolle carrière beweegt zich tussen Nederland en Frankrijk. Bakker studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en Franse taal en cultuur aan de universiteiten van Utrecht, Leiden en Lille. Tijdens haar studie en ook tijdens haar werk voor het Van Gogh Museum verbleef ze periodes in Parijs om onderzoek te doen, zoals in 2012 als chercheur invité bij het Institut national d’histoire de l’art (INHA).

Sinds 2000 is Bakker werkzaam bij het Van Gogh Museum, aanvankelijk als assistent-conservator van de grote jubileumtentoonstelling De keuze van Vincent (2003). “Die expositie ging over de inspiratiebronnen van Van Gogh en was gebaseerd op zijn brieven. Dat project was een geweldige manier om kennis te maken met de prachtige rijkdom van zijn brieven. Naast schilder en tekenaar was hij namelijk een groot schrijver.” Daarna werkte Bakker zeven jaar lang als onderzoeker mee aan het Van Gogh Brievenproject. Een megaproject: alle brieven werden opnieuw bestudeerd en getranscribeerd. In samenwerking met Hans Luijten en Leo Jansen deed Bakker kunsthistorisch onderzoek, schreef essays en commentaren voor de nieuwe editie van de correspondentie van Van Gogh, voerde de redactie van de vertalingen en stelde de gerelateerde tentoonstellingen samen. Dit resulteerde in 2009 in de webversie van Van Goghs volledige correspondentie, in de 6-delige boekeditie in drie talen Vincent van Gogh – De brieven: De volledige, geïllustreerde en geannoteerde uitgave en in de bejubelde expositie Van Goghs brieven: de kunstenaar aan het woord.

Na de afronding van het Brievenproject was Bakker als onderzoeker betrokken bij het project Van Goghs Atelierpraktijk, waarin kunsthistorisch en materiaal-technisch onderzoek werden samengebracht en voor een breed publiek toegankelijk werden gemaakt in publicaties en de tentoonstelling Van Gogh aan het werk (2013). Vanaf 2010 werkte Nienke Bakker als tentoonstellingsconservator en was zij verantwoordelijk voor onder meer Félix Vallotton. Het vuur onder het ijs (2014), Van Gogh aan het werk (2013), Dreams of nature: Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky (2012) en Uitgaan in Montmartre: cafés en theater in prenten (2011).

Droombaan

Als Conservator Schilderijen volgt Bakker Leo Jansen op, die per 1 mei het museum verliet om te gaan werken aan het Mondriaan-editie-project bij Huygens ING/RKD. “Leo en ik hebben samengewerkt aan het onderzoek en de publicatie van de brieven, nu treed ik in zijn voetsporen als conservator. Deze nieuwe functie is voor mij een droombaan waarin ik mijn kennis over het leven en werk van Van Gogh, gecombineerd met mijn ervaring met het maken van tentoonstellingen, wil inzetten om zorg te dragen voor de collectie en die voor het voetlicht te brengen. En natuurlijk hoop ik veel nieuwe kennis en expertise op te doen door nog dichter bij de kunstwerken betrokken te zijn.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top