vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Nieuw particulier fonds voor Rijksmuseum
Nieuw particulier fonds voor Rijksmuseum

Nieuw particulier fonds voor Rijksmuseum

  • Nederland
  • De familie Van Regteren Altena heeft bij het Rijksmuseum een nieuw Fonds op Naam gesticht, het 'I.Q. van Regteren Altena Fonds'. Het rendement van dit fonds wordt aangewend voor het aankopen van tekeningen en aquarellen van Hollandse en Vlaamse kunstenaars.
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/nieuw-particulier-fonds-voor-rijksmuseum

“Het Rijksmuseum heeft een van de grootste collectie Nederlandse tekeningen in de wereld. Wij zijn ongelooflijk blij dat we dankzij dit Fonds op Naam aankopen kunnen doen op het gebied van Nederlandse en Vlaamse tekenkunst.”
Taco Dibbits, directeur Collecties:

I.Q. van Regteren Altena Fonds

Het I.Q. van Regteren Altena Fonds is gesticht door de kinderen en kleinkinderen ter herinnering aan professor I.Q. van Regteren Altena (1899-1980), groot kenner van de tekenkunst, in het bijzonder die van Jacques de Gheyn II (1565-1629).

Van Regteren Altena was hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (1937-1969) en directeur van het Rijksprentenkabinet, het huidige prentenkabinet van het Rijksmuseum (1948-1962). Het nieuwe Fonds op Naam heeft als doelstelling aankopen van tekeningen en aquarellen door Hollandse en Vlaamse kunstenaars tot 1899 – geboortejaar van Van Regteren Altena – mogelijk te maken.

De schenking vloeit voort uit de langdurige, hechte band van het Rijksmuseum met de familie Van Regteren Altena. Zo had het Rijksmuseum lange tijd de door I.Q.van Regteren Altena bijeengebrachte collectie tekeningen in beheer en ontving het Rijksmuseum al eerder genereuze schenkingen uit die collectie. In 1981, na het overlijden van de verzamelaar, werd een groep Italiaanse tekeningen aan het museum gelegateerd en eerder dit jaar werd een groep van 69 tekeningen van 19de-eeuwse Nederlandse kunstenaars in Italië aan het museum geschonken.

Rijksmuseum Fonds op Naam

Het Rijksmuseum telt momenteel 120 Fondsen op Naam, gelabelde schenkingen met elk met een eigen naam en doelstelling. Het Rijksmuseum Fonds, de steunstichting van het museum, beheert de charitatieve schenkingen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top