maandag, november 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Nieuwe claim van ‘tonnen’ tegen top Meavita
Nieuwe claim van ‘tonnen’ tegen top Meavita

Nieuwe claim van ‘tonnen’ tegen top Meavita

  • Nederland
  • Vakbond FNV wil de top van de failliete thuiszorgorganisatie Meavita persoonlijk aansprakelijk stellen. Het gaat onder meer om Loek Hermans, die na een vernietigend rapport over de ondergang van Meavita opstapte als VVD-senator.
  • http://www.rtlz.nl/
  • info@rtlz.nl

Loek Hermans was voorzitter van de Raad van Toezicht bij Meavita ten tijde van het faillissement, hij stapte op als voorzitter van de VVD-fractie in de Senaat. Hij zou interim-burgemeester worden in Zutphen, maar na protesten tegen zijn benoeming trok hij zijn kandidatuur in.

De vakbond heeft al een claim ingediend tegen de voormalige top van de aan wanbeleid bezweken zorgonderneming Meavita, die wordt nu uitgebreid. De bond wil de bestuurders persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade van werknemers. Advocaat Arno van Deuzen ziet aanleiding voor de claim in de uitspraak van de Ondernemingskamer, die begin november oordeelde dat het bestuur en de raad van toezicht verantwoordelijk zijn voor het wanbeleid bij Meavita. “Wat de Ondernemingskamer heeft vastgesteld is volgens ons ernstig genoeg om ze persoonlijk aansprakelijk te stellen”, zegt hij tegen RTL Z.

‘Ingewikkelde procedure’

Volgens de advocaat gaat het om ongeveer vijfduizend van de twintigduizend werknemers van Meavita, dat in 2009 failliet werd verklaard. Ze konden na hun ontslag bij een nieuwe stichting die het werk overnam terecht, maar werden kort daarna alsnog ontslagen.

De schade voor de werknemers bestaat uit verloren vakantiedagen, pensioenrechten en gemiste ontslagvergoeding. De FNV maakt een inventarisatie van het aantal leden dat in aanmerking komt en de hoogte van hun gemiste inkomsten. Van Deuzen denkt dat het gaat om een bedrag van ‘enkele tonnen’. Hij denkt zeker kans van slagen te hebben met zijn zaak, ook al is het een ‘ingewikkelde procedure’.

Het aansprakelijk stellen van bestuurders van een bedrijf gebeurt maar zelden, een van de bekendste gevallen is het voormalige bestuur van Fortis. Die hadden zich schuldig gemaakt aan wanbeleid, oordeelde de Ondernemingskamer in 2012. Dat was een belangrijke overwinning voor beleggers, die de top wilden aanklagen voor het gevoerde beleid en de schade die zij hadden geleden toen Fortis in 2007 bijna bezweek en door de Belgische staat gered moest worden.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top