zaterdag, juli 11, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Nieuwe delen Rijksmuseum-serie Studies in Photography
Nieuwe delen Rijksmuseum-serie Studies in Photography

Nieuwe delen Rijksmuseum-serie Studies in Photography

  • Nederland
  • Twee nieuwe delen in de Rijksmuseum-serie Studies in Photography gaan in op de rijke fotocollectie van het museum. Hinde Haest schrijft over de portetten van Gerard Reve, de schrijver die bewust een controversieel imago van zichzelf opbouwde via zijn foto’s. Laura Roscam Abbing behandelt de prachtige kleurenfoto’s uit het begin van de 20ste eeuw van apotheker en amateur-fotograaf Jacob Olie jr. Zij tonen een wereld die we tot nu toe alleen in zwart-wit kennen.
  • unnamed (1)
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/nieuwe-delen-rijksmuseum-serie-studies-in-photography

Gerard Reve tussen schedels, crucifixen en teddyberen

Gerard Reve (1923-2006) was één van de eerste schrijvers die fotografie gebruikte om zijn –controversiële- imago op te bouwen en daarmee de verkoop van zijn boeken te beïnvloeden. Hij baarde opzien met het schrijven over homosexualiteit en ketterij en deze thema’s komen ook terug in de foto’s. Reve liet zich fotograferen met schedels, crucifixen en teddyberen en benadrukte daarmee bewust zijn controversiële reputatie. Vanaf 10 april zijn zeven Reve-foto’s te zien in de zalen 1950-2000 van het Rijksmuseum

Kleurenfoto’s uit het begin van de 20ste eeuw

Jacob Olie jr. (1879-1955) was chemicus van beroep, deed chemisch onderzoek naar kleuren en was amateurfotograaf, net als zijn vader Jacob Olie Jacobsz, die we nu kennen door zijn foto’s van Amsterdam. Jacob Olie fotografeerde in de periode 1909-1931 zijn gezin in zijn huis aan het Wilhelminapark in Utrecht. Deze foto’s met de interieurs op de achtergrond vertellen ons veel over de inrichting en het gebruik van de kamers door de familie. Omdat autochromes kleuren tonen, zijn ze levendig en tonen ze details die op zwart-witfoto’s nooit zien waren, zoals verschillen in materiaal, structuur en glans.

De Rijksmuseum-serie Studies in Photography wordt mogelijk gemaakt door het Manfred en Hanna Heiting Fonds. Dit Fonds maakt het mogelijk dat jonge onderzoekers vanuit de hele wereld de fotografie-collectie van het Rijksmuseum kunnen onderzoeken en hun onderzoeksresultaten kunnen publiceren.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top