maandag, juli 13, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Nieuwe postzegels vertellen verhaal kunstbeweging De Stijl
Nieuwe postzegels vertellen verhaal kunstbeweging De Stijl

Nieuwe postzegels vertellen verhaal kunstbeweging De Stijl

  • Nederland
  • PostNL geeft maandag 27 maart een postzegelvel ‘100 jaar De Stijl’ uit over de invloedrijke Nederlandse kunstbeweging uit de twintigste eeuw. Op de postzegels staat werk afgebeeld van Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Cornelis van Eesteren, Gerrit Rietveld en J.J.P. Oud. Zij zijn als kunstenaar, vormgever of architect belangrijke vertegenwoordigers van De Stijl. In het Gemeentemuseum Den Haag ontving burgemeester Pauline Krikke vandaag het eerste exemplaar van de postzegels '100 jaar De Stijl' uit handen van Herna Verhagen, CEO van PostNL.
  • Post NL
  • info@postnl.nl

Ook het hoofdkantoor van PostNL is momenteel gehuld in de stijl van 100 jaar De Stijl. Er is een ontwerp aangebracht dat is geïnspireerd op Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. PostNL ondersteunt daarmee de Haagse viering van het landelijke themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’.

Bijzondere kennismaking met De Stijl

Burgemeester Pauline Krikke is vereerd dat in Den Haag het eerste postzegelvel werd uitgereikt. “Het is bijzonder dat PostNL zich met deze postzegels en aankleding van het hoofdkantoor zo verbindt met Mondriaan en zijn tijdgenoten van De Stijl. Ook onze stad is er via het Gemeentemuseum Den Haag nauw mee verbonden. Alleen dit museum organiseert al drie grote tentoonstellingen, waaronder De Ontdekking van Mondriaan met driehonderd kunstwerken van de internationaal geroemde kunstenaar. Via dit bijzondere postzegelvel maakt Nederland nu op een geheel nieuwe manier kennis met de grondleggers van deze kunststroming.”

Eigentijds karakter

Nieuwe postzegels vertellen verhaal kunstbeweging De StijlCEO Herna Verhagen over de nieuwe postzegels: “Het is indrukwekkend hoe de kunstwerken van De Stijl in telkens een andere vlakverdeling van horizontale en verticale zwarte lijnen ook op postzegelformaat een eigentijds karakter behouden. De ontwerpers René Put en Brigitte Gootink hebben in hun ontwerp bewust zwart-wit afbeeldingen gebruikt. Met toevoeging van de kenmerkende rode, gele en blauwe kleuren in transparante vlakken geven ze een geheel eigen draai aan de roemrijke collecties van het Gemeentemuseum in Den Haag en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.”

Nieuwe inspiratie

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Daarom vinden dit jaar door heel Nederland tal van evenementen en tentoonstellingen plaats. Kunstenaars die zich destijds aansloten bij De Stijl zochten naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moest moderniseren. Met Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Escher behoort Piet Mondriaan wereldwijd nu tot de beroemdste Nederlandse kunstenaars.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel ‘100 jaar De Stijl telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegelserie is vanaf 27 maart te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Over Content Editor N

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top