dinsdag, augustus 16, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Nieuwe schilderijen Segers ontdekt
Nieuwe schilderijen Segers ontdekt

Nieuwe schilderijen Segers ontdekt

  • Nederland
  • Van de 17de-eeuwse kunstenaar Hercules Segers waren tot nu slechts twaalf schilderijen bekend. Dankzij uitgebreid onderzoek, uitgevoerd door een team van specialisten van het Rijksmuseum, komen daar nu zes schilderijen definitief bij. Vier van deze werken waren tot nu toe vrijwel onbekend. De laatste toeschrijving van een schilderij aan Segers vond vorige week nog plaats. Het brengt het totale aantal schilderijen, waarvan met zekerheid gesteld kan worden dat ze van Hercules Segers zijn, op 18. Alle ‘nieuwe’ schilderijen komen uit particuliere collecties en zijn samen met 110 prenten van de meester, vanaf 7 oktober 2016 te zien in de tentoonstelling Hercules Segers. Het Rijksmuseum toont met deze tentoonstelling voor eerst het complete overzicht van de kunstenaar.
  • Rijksmuseum
  • info@rijksmuseum.nl

Ontdekkingen en toeschrijvingen

Sinds het midden van de vorige eeuw zijn de meeste kunsthistorici het eens over de toeschrijving van tien tot twaalf schilderijen aan Hercules Segers. Dankzij uitvoerig kunsthistorisch en materiaal-technisch onderzoek, uitgevoerd door een team van specialisten van het Rijksmuseum, kunnen nu zestien schilderijen en twee olieverfschetsen als eigenhandige werken worden gepresenteerd. De drie schilderijen Weg in het bos, Panoramalandschap met een stad aan een rivier en Panoramalandschap met twee torens, allemaal in privébezit, waren niet eerder te zien. Het Berglandschap uit Hovingham Hall in Engeland, werd bijna vijftig jaar geleden voor het laatst getoond. Behalve deze vier werken zijn er nog twee schilderijen uit privébezit, die lange tijd als twijfelachtig golden en nu ook definitief tot Segers’ oeuvre gerekend mogen worden. Het gaat om het Rivierlandschap met figuren en Rivierlandschap met een molen. Naast de ontdekking van de schilderijen zijn ook twee nieuwe prenten gevonden van de kunstenaar.

Tentoonstelling Hercules Segers vanaf 7 oktober 2016

Het Rijksmuseum presenteert vanaf 7 oktober tot en met 8 januari 2016 voor het eerst een compleet overzicht van één van de meest mysterieuze en experimentele kunstenaars uit de Gouden Eeuw: Hercules Segers. Zijn wonderbaarlijke berglandschappen en eindeloze vergezichten getuigen van een grenzeloze verbeeldingskracht. Als prentmaker was Segers een ware pionier. Voor zijn kleurige etsen ontwikkelde hij geheel eigen technieken. Hercules Segers heeft door de eeuwen heen vele kunstenaars en dichters gefascineerd en geïnspireerd. Rembrandt bezat maar liefst acht schilderijen van zijn hand. Van 7 oktober tot en met 8 januari 2017 zijn de in totaal 18 schilderijen en 110 afdrukken van 54 prenten te zien in het Rijksmuseum. Aansluitend reist de tentoonstelling naar The Metropolitan Museum of Art in New York.

De tentoonstelling Hercules Segers in het Rijksmuseum is mede mogelijk gemaakt dankzij het van Marle Fonds/Rijksmuseum Fonds, Ammodo, Turing Foundation, Douwe Egberts, FedEx, FrieslandCampina en Heineken.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top