woensdag, december 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Nijssen Koeling realiseert ‘filmvriezer’ voor unieke EYE collectie
Nijssen Koeling realiseert ‘filmvriezer’ voor unieke EYE collectie

Nijssen Koeling realiseert ‘filmvriezer’ voor unieke EYE collectie

  • Nederland
  • Nijssen Koeling realiseert optimale opslag- en bewaaromstandigheden om de filmcollectie van het Amsterdamse EYE filmmuseum duurzaam en veilig te bewaren. Ruim 40.000 films uit de museumcollectie verhuizen begin 2016 naar een nieuw depot aan het IJ. Een van de depots wordt ingericht als speciale ‘filmvriezer’.
  • collectiegebouw[1]
  • Nijssen Koeling
  • www.nijssen.com
  • sales@nijssen.com
  • LEIDEN -

Het invriezen van films is een moderne techniek die het mogelijk maakt om het oude filmmateriaal letterlijk eeuwenlang te behouden. Tienduizenden rollen celluloidfilm worden in filmblikken op schappen opgeslagen bij een temperatuur van -5?. “Celluloid verderft door temperatuur en luchtvochtigheid. Invriezen is beter voor het origineel”, zegt Frank Roumen, hoofd collectie bij EYE. “Het is belangrijk dat het origineel goed blijft, want daar worden de kopieën en reproducties van gemaakt.” Voor andere films volstaat een temperatuur van 5?. Posters, foto’s en papierarchieven worden bewaard in depots met een constante temperatuur van 18?.

Unieke en onvervangbare films

Het nieuwe EYE Collectiecentrum wordt een expertisecentrum voor professionals die zich bezighouden met filmconservering, restauratie en onderzoek. De collectie van het filminstituut staat internationaal hoog aangeschreven en omvat de hele filmgeschiedenis: van stomme films uit het einde van de 19e eeuw tot hedendaagse producties. Manager engineering Peter Huigsloot van Nijssen: “De collectie van EYE bevat ook oude films waarvan nog slechts één exemplaar bewaard is gebleven. Kortom, letterlijk uniek en onvervangbaar werk. We zijn dan ook trots dat Nijssen als betrouwbare partner is geselecteerd voor de conditionering van de depotruimtes.”

Lage luchtvochtigheid

De archiefruimten worden voorzien van een uitgebreide klimaatinstallatie die de ruimtes op de juiste temperatuur en een constante lage luchtvochtigheid houdt. De ruimtes worden via luchtbehandelingskasten continu voorzien van verse lucht. De aangevoerde lucht wordt eerst gefilterd, gedroogd en op temperatuur gebracht. Omdat de buitenluchtcondities sterk fluctureren, ontwierpen de engineers van Nijssen speciale multifunctionele luchtbehandelingskasten. Tevens worden de depotruimtes op overdruk gehouden. Het gebruik van LEDverlichting verhoogt de brandveiligheid door het ontbreken van ontstekingsbronnen.

Intelligente besturing

Sensoren in elke depotruimte meten voortdurend de relatieve luchtvochtigheid. De PLC-besturing leest de sensoren en stuurt elke droger apart modulair aan. Zo wordt een zeer constante lage luchtvochtigheid per ruimte gecreëerd. Het in eigen huis ontwikkelde Nijssen Power Saving System garandeert daarnaast een zeer laag energieverbruik van de hele installatie.

Realisatie gestart

Nijssen is inmiddels gestart met realisatie van de installatie. Eind 2015 wordt het nieuwe depot opgeleverd.

Over nijssenkoeling

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top