zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Nominatie Nederlandse Bouwprijs 2015 voor uitbreiding en renovatie Mauritshuis Den Haag
Nominatie Nederlandse Bouwprijs 2015 voor uitbreiding en renovatie Mauritshuis Den Haag

Nominatie Nederlandse Bouwprijs 2015 voor uitbreiding en renovatie Mauritshuis Den Haag

  • Nederland
  • Vandaag maakte de jury van de Nederlandse Bouwprijs bekend dat de uitbreiding en renovatie van museum Mauritshuis in Den Haag is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2015.
  • Hans van Heeswijk architecten
  • http://www.heeswijk.nl
  • info@heeswijk.nl

“Intelligente uitbreiding van het bestaande paleisje: het gebouw blijft als icoon in tact”, aldus de jury. “Mooi voorbeeld, zowel architectonisch, functioneel als technisch, van op een kwalitatief hoogstaande en respectvolle wijze omgaan met emotioneel beladen erfgoed.”

Ontwerp

Het vernieuwde Mauritshuis is verdubbeld in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar het gebouw aan de overkant van de straat, het hoekpand van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. Toch verandert er aan het karakter van het museum weinig. De uitstraling en de unieke huiselijke sfeer blijven door het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten behouden.

Nieuwe entree en ondergrondse foyer

De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang terug naar het voorplein. Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstentree naar binnen, maar dalen met trap of lift af naar een lichte foyer die ondergronds de twee gebouwen met elkaar verbindt. Hierdoor kunnen voortaan de hekken voor het museum worden geopend. Door deze foyer onder het voorplein aan te leggen, blijft het straatbeeld intact. In de ruime en lichte ondergrondse ontvangsthal bevinden zich de kassa, de garderobe, een informatiebalie en de nieuwe museumshop. Vanuit de foyer kunnen bezoekers naar het historische gebouw voor de vaste collectie of naar de nieuwe vleugel.

Jurycommentaar

De jury, onder voorzitterschap van prof. dr. Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Building and Housing (Nyenrode & TUD), laat weten:

“De innovatie is te vinden in het ontwerp van de uitbreiding van het museum. Deze uitbreiding is goed opgelost door een ondergrondse foyer te realiseren die een interface vormt tussen twee gebouwen uit verschillen de periodes. De nieuwe entree is een vondst te noemen. Dit heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een innovatieve en transparante lift. Hiermee heeft het plein voor het Mauritshuis additionele kwaliteit gekregen. Mooi voorbeeld, zowel architectonisch, functioneel als technisch, van op een kwalitatief hoogstaande en respectvolle wijze omgaan met emotioneel beladen erfgoed.”

Uitreiking Nederlandse Bouwprijs 2015

Op het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari 2015 wordt duidelijk wie de winnaars zijn. Het Gala is een van de onderdelen van de Week van de Bouw die van 9 tot en met 13 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

Hans van Heeswijk architecten Amsterdam

Van Heeswijk kan met zijn bureau bogen op een ruime ervaring op een breed werkterrein. Sinds 1985 is het bureau succesvol actief met het ontwerpen van openbare gebouwen, kantoren, woningbouw en bruggen. In 2009 realiseerde Hans van Heeswijk architecten de transformatie van Amstelhof tot museum Hermitage Amsterdam. In 2012 werd het nieuwe Gemeentehuis Lansingerland gerealiseerd.

De ondergrondse uitbreiding van het Mauritshuis in Den Haag werd 27 juni 2014 geopend. Bij de opening verscheen bij nai010publishers het boek “The Mauritshuis – Hans van Heeswijk Architects” dat met essays en achtergrond artikelen voorziet in uitgebreide documentatie over het gehele project. In aanbouw zijn het nieuwe Museum MORE, voor modern realisme in Gorssel en een nieuw entreegebouw voor het Van Gogh Museum in Amsterdam. Beide musea gaan medio 2015 open voor publiek.

Mauritshuis

Het Mauritshuis in Den Haag toont een collectie wereldberoemde schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw. De klassieke zalen van het museum hangen vol met iconische kunstwerken van Vermeer, Rembrandt, Steen en Rubens. Publiekslievelingen zijn Vermeers Meisje met de parel en Het puttertje van Fabritius.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top