maandag, november 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / ‘Noodfonds kan Europees bankenfonds geld lenen’
‘Noodfonds kan Europees bankenfonds geld lenen’

‘Noodfonds kan Europees bankenfonds geld lenen’

  • Europa
  • Het Europees noodfonds (ESM) kan het nog op te richten Europese fonds voor failliete banken (resolutiefonds) in de opstartfase geld lenen als dat noodzakelijk is. Dat zei de Duitse bestuurder bij de Europese Centrale Bank (ECB) Jörg Asmussen vrijdag in de Litouwse hoofdstad Vilnius, na overleg met de ministers van Financiën van de eurozone.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjd0kgr4jezn/nieuws/noodfonds_kan_europees_bankenfonds_geld?ctx=vhsjd8w6pdvc

Deze eurogroep besprak vrijdag onder meer de voorstellen voor een mechanisme dat in werking treedt als een Europese bank failliet gaat of dreigt te gaan. Het mechanisme moet bestaan uit een onafhankelijke ‘resolutieautoriteit’, die beslissingen neemt over de toekomst van de betreffende bank, en een door de Europese banken zelf gevuld ‘resolutiefonds’. Het zijn vervolgstappen in de vorming van een Europese bankenunie.

,,Als er een beroep op het fonds moet worden gedaan terwijl er onvoldoende geld in zit, dan zou het ESM geld kunnen lenen aan het fonds”, aldus Asmussen. ,,Als de toekomstige betalingen van de banken dan binnenkomen, kan het ESM worden terugbetaald.” Asmussen zei dat onder de huidige regels het ESM dit niet kan. Bovendien voegde hij toe dat het alleen in de beginfase van het resolutiefonds mogelijk zou moeten zijn. Ook benadrukte hij dat er geen permanente overdracht zal zijn tussen het noodfonds en het nog op te richten fonds.

Het ESM is een met belastinggeld gevuld noodfonds voor in financiële problemen geraakte landen. Het resolutiefonds voor de afwikkeling van banken wordt gefinancierd door de financiële sector zelf. Dit fonds moet voorkomen dat banken met belastinggeld moeten worden gered en ervoor zorgen dat de sector zelf opdraait voor problemen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top