maandag, oktober 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / NOT Innovatie Awards voor Rijksmuseum
NOT Innovatie Awards voor Rijksmuseum

NOT Innovatie Awards voor Rijksmuseum

  • Nederland
  • Lesstofvervangend onderwijsprogramma Jij & de Gouden Eeuw dubbel bekroond
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/not-innovatie-awards-voor-rijksmuseum

Het lesstofvervangende onderwijsprogramma Jij & de Gouden Eeuw van het Rijksmuseum is bekroond met twee NOT Innovatie Awards. Het museum won zowel de publieksprijs als de juryprijs in de categorie primair onderwijs. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT), de grootste vakbeurs voor onderwijsprofessionals in de Jaarbeurs Utrecht. Het is voor het eerst dat een museum een lesstofvervangend programma heeft ontwikkeld.

Jij & de Gouden Eeuw vervangt met vier lessen in de klas en een bezoek aan het museum de gehele lesstof voor het tijdvak regenten en vorsten voor groep 6-8 van het primair onderwijs.

“Fantastisch! Deze prijzen onderstrepen niet alleen het belang maar ook de toegevoegde waarde van cultuureducatie in het onderwijs.”
Annemies Broekgaarden, hoofd Publiek & Educatie

Jij & de Gouden Eeuw begint in de klas. Leerlingen kruipen in de huid van iemand uit de Gouden Eeuw en kijken filmpjes over het Genootschap van Rijksgeheimen, spelen een computerspel, doen onderzoek, discussiëren, presenteren en filosoferen. Hoogtepunt is het afsluitende museumbezoek. De leerlingen gaan met professionele acteurs op expeditie naar de Gouden Eeuw. Ze ontmoeten Rembrandt, vluchten mee in de boekenkist van Hugo de Groot en ervaren de kou in het Behouden Huys op Nova Zembla. Zo krijgen de objecten in het museum betekenis. In een 17de-eeuws theater in de Teekenschool spelen de leerlingen zelf hun rol in de Gouden Eeuw. Een geschiedenisles om nooit te vergeten.

Met een geschiedenisboek let je de helft minder op, aldus een leerling over het programma. Nergens in Nederland zie je zóveel terug van de verplichte lesstof als in het Rijksmuseum, beaamt een leraar.

De ontwikkeling van Jij & de Gouden Eeuw is mogelijk gemaakt door de Vandenbroek Foundation. De theatrale elementen zijn samen met theatergezelschap de Toneelmakerij ontwikkeld. Het lesmateriaal is ontwikkeld door het Rijksmuseum en vormgegeven door Irma Boom (Johannes Vermeerprijs 2014). Jij & de Gouden Eeuw is er ook voor klas 1-3 van het voortgezet onderwijs en voor families en kinderen.

Het Rijksmuseum en onderwijs

In het Rijksmuseum maken leerlingen kennis met wereldberoemde kunstschatten en historische voorwerpen. Achtduizend objecten vertellen het verhaal van acht eeuwen Nederlandse geschiedenis: van de middeleeuwen tot Mondriaan. Scholen kunnen kiezen uit een breed aanbod aan rondleidingen en workshops in het museum of in één van de ateliers van de Teekenschool. De programma’s sluiten aan bij het curriculum én bij de belevingswereld van leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. De begeleiding is in handen van een team van 100 enthousiaste rondleiders, workshopdocenten en acteurs. Vorig jaar bezochten maar liefst 100.000 kinderen het Rijksmuseum in schoolverband.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top