vrijdag, augustus 14, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / NSS 2014: vooruitgang bij bestrijding nucleair terrorisme
NSS 2014: vooruitgang bij bestrijding nucleair terrorisme

NSS 2014: vooruitgang bij bestrijding nucleair terrorisme

  • Internationale
  • Nederland heeft goede hoop dat de NSS 2014 in Den Haag eindigt met een stevig slotcommuniqué waar alle aanwezige wereldleiders en instanties zich achter scharen. Doel is het voorkomen van nucleair terrorisme.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/02/24/nss-2014-vooruitgang-bij-bestrijding-nucleair-terrorisme.html

Dat zegt Piet de Klerk, hoofdonderhandelaar NSS 2014, in een toelichting op de voortgang van de inhoudelijke onderhandelingen ter voorbereiding van de top. De Klerk: “Nog een maand te gaan. We hebben goede voortgang geboekt maar het blijft nog even spannend.”

Het is de bedoeling in het slotcommuniqué van de deelnemende landen duidelijke afspraken te maken om nucleair terrorisme te voorkomen door:

  1. het verminderen van gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld;
  2. een betere beveiliging van het bestaande materiaal;
  3. intensievere internationale samenwerking.

De Nuclear Security Summits zijn geïnitieerd door president Obama, die tijdens een speech in Praag in 2009 wees op de gevaren van nucleair terrorisme. Obama organiseerde daarop in 2010 een top in Washington. Deze werd gevolgd door een top in Seoul in maart 2012.

Sinds de eerste top in 2010 zijn afspraken gemaakt over het beter beveiligen van gevaarlijk nucleair materiaal (hoogverrijkt uranium en plutonium). Tijdens de top in 2012 is de voortgang besproken en ook de beveiliging van radiologische bronnen, waarmee “vuile bommen” kunnen worden gemaakt, op de agenda gezet.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) ontwikkelt continu methodes om de beveiliging van nucleair materiaal en radiologische bronnen verder te verbeteren. Het is belangrijk dat deze methodes ook gebruikt worden. Een aantal landen zet daarbij het IAEA vrijwillig in om de eigen nationale beveiliging van nucleair materiaal regelmatig te toetsen. Als voorzitter ondersteunt Nederland dit, omdat het vertrouwen in goede nucleaire beveiliging zo wereldwijd kan worden versterkt.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top