zondag, december 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / NTR en Rijksmuseum lanceren verkiezing Geschiedenisleraar 2014
NTR en Rijksmuseum lanceren verkiezing Geschiedenisleraar 2014

NTR en Rijksmuseum lanceren verkiezing Geschiedenisleraar 2014

  • Nederland
  • Omroep NTR en het Rijksmuseum organiseren dit jaar voor het eerst de verkiezing van de beste geschiedenisleraar van Nederland. Vanaf vandaag kunnen schoolbesturen, directies, collega-docenten én leerlingen hun favoriete geschiedenisleraar (m/v) nomineren voor de titel Geschiedenisleraar 2014.
  • unnamed
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/ntr-en-rijksmuseum-lanceren-verkiezing-geschiedenisleraar-2014

Programmamaker en presentator Hans Goedkoop is voorzitter van de jury. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in oktober in het Rijksmuseum.

De NTR als educatieve omroep en het Rijksmuseum als cultureel-historisch instituut onderschrijven het belang van goed geschiedenisonderwijs en de cruciale rol die de geschiedenisleraar daarin vervult. Samen nemen ze het initiatief voor de verkiezing Geschiedenisleraar 2014 binnen het Nederlandse voortgezet onderwijs.

Juryvoorzitter Hans Goedkoop: “Om de wereld om je heen te leren kennen helpt het erg om het verleden te leren kennen. Van daaruit lopen er lijnen naar het heden. En wie weet nog verder. Raar maar waar, geschiedenis geeft je toekomst. Elke leerling in het voortgezet onderwijs zou dan ook zo’n docent geschiedenis moeten hebben. Eentje die alles uit de kast trekt om je mee te krijgen in het vak.”

Een goede geschiedenisleraar raakt de juiste snaar

Al generaties lang is een goede geschiedenisleraar iemand die mooi en boeiend kan vertellen. Maar dat is niet meer het enige. De visie op het vak heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Goed geschiedenisonderwijs gaat om het ontwikkelen van historisch besef, het leren kritisch te denken en het leggen van verbanden tussen heden en verleden. De geschiedenisleraar van vandaag daagt zijn leerlingen uit met lessen waarin zij leren historische zaken in hun context te plaatsen. Hiervoor moet de leraar de juiste snaar weten te raken bij de leerlingen, ze van hun stuk brengen en ze voeden met nieuwe inzichten. Wie dat kan, verdient het om op een voetstuk geplaatst te worden.

Verkiezing en prijs

De verkiezingsperiode loopt van 6 maart tot 1 mei 2014. Aanmelden kan via het e-mailformulier op ntr.nl/geschiedenisleraar. Een jury van prominente didactici en historici maakt een selectie van de aangemelde geschiedenisleraren en bezoekt hen op school. Vervolgens nomineert de jury 10 leraren. Uit deze genomineerden wordt de Geschiedenisleraar 2014 gekozen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in oktober in het Rijksmuseum. De Geschiedenisleraar 2014 wint o.a. een bezoek aan het Rijksmuseum met al zijn/haar leerlingen.

Jury

De jury van de Geschiedenisleraar 2014 bestaat uit Martine Gosselink (hoofd Geschiedenis Rijksmuseum), Godfried van Run (coördinator afdeling Geschiedenis NTR-VPRO), Jonathan Even-Zohar (directeur European Association of History Educators), Ton van der Schans (voorzitter Vereniging Geschiedenisleraren Nederland), Remco Barendregt (voorzitter LAKS), Yasmine Teszler (bestuurslid LAKS), Hanneke Tuithof (vakdidacticus geschiedenis UU en HU), Huub Oattes (vakdidacticus geschiedenis HvA), leraar van het jaar 2013 Jan Willem van den Bos, historicus en schrijver Herman Pleij. Programmamaker en historicus Hans Goedkoop is juryvoorzitter.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top