zaterdag, februari 22, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Obama: minder afhankelijkheid EU van Rusland
Obama: minder afhankelijkheid EU van Rusland

Obama: minder afhankelijkheid EU van Rusland

  • Internationale
  • De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Europese Unie opgeroepen minder afhankelijk te worden van Russisch gas en olie. Het samenwerkingsverband van 28 Europese landen moet zijn energievoorziening diverser maken, zei hij woensdag bij topoverleg met EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Obama wees erop dat zijn land al met een gevarieerd aanbod is gezegend. De president zei dat elke energiebron voor- en nadelen heeft. Hij doelde onder meer op de winning van schaliegas, die in Europa op groot verzet stuit, maar de VS in belangrijke mate onafhankelijk heeft gemaakt van de invoer van olie uit onder meer het Midden-Oosten.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjietwd2hbzv/nieuws/obama_minder_afhankelijkheid_eu_van?ctx=vhsjd8w6pdvc&tab=0&tab=0

In een rede in het cultureel centrum Bozar in de Belgische hoofdstad haalde de president uit naar de Russische agressie tegen buurland Oekraïne. ,,Grote landen kunnen kleine landen niet koeioneren”, aldus Obama. Hij herhaalde dat de VS en Europa bereid zijn Rusland verder te isoleren en weerlegde de kritiek uit Moskou dat de VS onrechtmatig Irak zijn binnengevallen of dat de afscheiding van Kosovo van Servië in strijd is met internationale wetten. ,,Wij dicteren niet de toekomst van een land maar laten dat over aan de mensen zelf. Wij verwelkomen kritiek, dat is het verschil”, zei de president.

Obama onderstreepte dat de inmenging van de westerse wereld in Oekraïne voortkomt uit het rotsvaste geloof in vrijheid, democratie en het recht van mensen op keuzevrijheid. De agressie van Rusland is geen directe bedreiging voor de Amerikanen of hun economie. ,,Zelfs als we een eenvoudig rekensommetje maken, hebben we besloten niet de andere kant op te kijken”, zei de president.

Obama verliet woensdagavond België. Hij is donderdag in Italië en in het Vaticaan, waar paus Franciscus hem ontvangt.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top