dinsdag, augustus 16, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Occasionverkopen blijven groeien, import stijgt, export stabiliseert: VWE occasion kwartaalbericht
Occasionverkopen blijven groeien, import stijgt, export stabiliseert: VWE occasion kwartaalbericht

Occasionverkopen blijven groeien, import stijgt, export stabiliseert: VWE occasion kwartaalbericht

  • Nederland
  • Autobedrijven verkopen meer occasions In het derde kwartaal van 2015 zijn er weer meer occasions verkocht. Autobedrijven verkochten ruim 7.000 personenauto’s meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, een groei van 2,8%. De verkopen van occasions tussen consumenten onderling (C2C) daalden daarentegen met 3%. De verkoop blijft dus verder verschuiven van particuliere verkoop naar het professionele kanaal.
  • VWE
  • http://www.vwe.nl
  • persdienst@vwe.nl

Bron: VWE Trendweb

De verkopen van de meeste populaire personenauto’s namen toe. Vooral kleine modellen blijven erg in trek. Van de meest verkochte occasion, de Volkswagen Polo, werden er maar liefst 11,7% meer verkocht dan vorig jaar. B2C verkopen van de Toyota Yaris, Toyota Aygo, Citroën C1 en Kia Picanto groeiden zelfs nog sterker. De top 5 meest verkochte modellen bleef onveranderd.

Bron: VWE Trendweb

Import blijft groeien

De import van occasions vertoont al langere tijd een sterke groei. In het derde kwartaal van 2015 is de import van gebruikte personenauto’s met maar liefst 27,7% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bij lichte bedrijfsauto’s bedroeg de groei zelfs 48,2%. In de maand juli is er een recordaantal van bijna 13.000 personenauto’s geïmporteerd. Ter vergelijking: in juli 2012 bedroeg dat met 5.771 auto’s nog niet eens de helft. Er blijft in Nederland een sterke vraag bestaan naar jonge kleinere personenauto’s en het aanbod hierin wordt steeds meer aangevuld met occasions uit het buitenland.

Bron: VWE Trendweb

Er zijn het afgelopen kwartaal 46% meer gebruikte Volkswagens Golf geïmporteerd dan vorig jaar. Hierdoor werd de Golf de meeste geïmporteerde auto. De import van populaire modellen uit het B-segment steeg ook sterk; van de VW Polo, Toyota Yaris, Ford Fiësta en Renault Clio werden er ruim 30% meer geïmporteerd dan vorig jaar. Opvallend is dat er daarnaast ook meer duurdere auto’s werden geïmporteerd: de import van onder meer de Audi A3 Sportback en Volvo V60 is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Bron: VWE Trendweb

Export personenauto’s stabiliseert

De export van occasions loopt de laatste paar jaar terug. Bij personenauto’s lijkt deze markt zich nu te stabiliseren; afgelopen kwartaal werden er 0,9% minder personenauto’s geëxporteerd dan in het voorgaande kwartaal. Hoewel dit nog steeds een teruggang is, is dit veel minder dan de teruggang van 7% in het eerste kwartaal en 2% in het vorige kwartaal. Polen blijft de belangrijkste exportbestemming. De export naar Libië neemt af, waardoor dit land is gedaald van de derde naar de vijfde plek. De export van personenauto’s naar Duitsland, Roemenië en Bulgarije is wel gestegen.

Bij lichte bedrijfsauto’s blijft de daling sterk, met -26% ten opzichte van vorig jaar. Een belangrijke oorzaak hiervan is de complexe situatie in Oekraïne, voorheen de grootse exportmarkt voor bedrijfsauto’s. Export naar dit land groeit weer voorzichtig, waardoor Oekraïne weer op de derde plaats staat van grootste exportbestemmingen voor lichte bedrijfswagens. Ondanks een daling dit kwartaal blijft Polen bovenaan staan. Export van lichte bedrijfsauto’s naar Roemenië en Georgië groeit.

Bron: VWE Trendweb

Ondanks een lichte daling in aantallen blijft de Volkswagen Golf veruit het meest geëxporteerde model. Export van de Ford Focus wagon steeg afgelopen kwartaal sterk. Van de Opel Astra is deze juist met bijna een derde gedaald, terwijl dit enkele jaren terug nog de meeste geëxporteerde auto was. Ook van de Opel Astra wagon, de Kia Sportage en Toyota Prius liepen de geëxporteerde aantallen sterk terug.

Bron: VWE Trendweb

VWE voertuiginformatie en -documentatie is een zakelijke dienstverlener voor de autobranche. VWE is RDW-provider en levert online producten en -diensten voor alle partijen binnen de automotivesector, variërend van autobedrijven tot importeurs en lease- en verzekeringsmaatschappijen. Aangevuld met kennis van wet- en regelgeving biedt VWE de klant gemak en ondersteuning in zijn bedrijfsprocessen. Van RDW-diensten en exportdienstverlening tot managementinformatie en remarketingdienstverlening.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top