zondag, december 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Anderen / Oekraïne begint mobilisatie 50.000 militairen
Oekraïne begint mobilisatie 50.000 militairen

Oekraïne begint mobilisatie 50.000 militairen

  • Anderen
  • Oekraïne is begonnen met het mobiliseren van 50.000 reservisten voor de strijd tegen de Russischgezinde rebellen in het oosten van het land. Op de Oekraïense staatstelevisie was dinsdag te zien hoe jonge mannen door artsen werden gekeurd en van wapens en uniformen voorzien. In april en juni worden ze naar het strijdtoneel gestuurd.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjqqf8wyt0zu/nieuws/oekraine_begint_mobilisatie_50_000?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0&tab=0

De militairen worden vooral opgeroepen om collega’s die al lange tijd aan het front hebben doorgebracht af te lossen, aldus het Oekraïense ministerie van Defensie.

Vooral rond Donetsk, de hoofdstad van ‘Nieuw-Rusland’ zoals de separatisten hun staat noemen, wordt de afgelopen dagen volgens waarnemers zeer hevig gevochten. Beide kampen beweren dat ze de controle hebben over het vliegveld, een belangrijk strategisch doel waar al maanden om wordt gestreden en inmiddels weinig meer van over is.

Ook in de stad zelf verhevigen de gevechten, stelt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die onafhankelijke waarnemers ter plaatse heeft. De situatie voor bewoners is ,,afschuwelijk”, zei een woordvoerder van de OVSE tegen de BBC. ,,We hebben van onze waarnemers zeer trieste verslagen ontvangen, onder meer over kinderen die de dupe worden van het conflict: doden, gewonden, kinderen die niet naar school kunnen.”

De rebellen spreken van ,,oorlogsvoorbereidingen” en waarschuwden Kiev dat ze ,,niet zwak zijn en gepast zullen reageren”. Ook de Russische regering reageert boos. Volgens het Kremlin brengt Oekraïne eventuele vredesonderhandelingen ernstig in gevaar, meldde staatspersbureau Spoetnik.

Voor eind deze maand staan in Astana, de hoofdstad van Kazachtstan, besprekingen over het conflict op de agenda. Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland doen daaraan mee.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top