zondag, juli 3, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / OESO-landen pakken de veiligheid van de vervaardigde nanomaterialen
OESO-landen pakken de veiligheid van de vervaardigde nanomaterialen

OESO-landen pakken de veiligheid van de vervaardigde nanomaterialen

  • Europa
  • De OESO heeft aanbevolen haar lidstaten passen de bestaande internationale en nationale chemische regelgeving om de risico's van gefabriceerde nanomaterialen beheren. De aanbeveling van de Raad betreffende de Organisatie goedgekeurd, merkte op dat deze kaders en andere managementsystemen mogelijk moeten worden aangepast om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van de vervaardigde nanomaterialen.
  • Organisation for Economic Co-Operation and Development
  • http://www.oecd.org
  • news.contact@oecd.org
  • http://www.oecd.org/newsroom/oecd-countries-address-the-safety-of-manufactured-nanomaterials.htm

Gefabriceerde nanomaterialen chemische deeltjes die nieuwe eigenschappen vertonen in tegenstelling tot hetzelfde materiaal zonder nanoschaal functies. Deze nieuwe kenmerken bieden mogelijkheden voor nieuwe commerciële toepassingen, zoals zonnecellen met silicium nanokristallen een hogere efficiëntie. Ze verhogen ook vragen over mogelijke onbedoelde risico’s voor mens en milieu. Bijvoorbeeld nieuwe gefabriceerde nanomaterialen hebben toepassingen in zonnebrandmiddelen en cosmetica, en dus de mogelijke risico’s van hun blootstelling aan de consument moet zorgvuldig worden beoordeeld en beheerd.

De OESO werkt al sinds 2006 aan benaderingen voor de risicobeoordeling van gefabriceerde materialen die zijn van hoge kwaliteit, op wetenschap gebaseerde en internationaal geharmoniseerde ontwikkelen. De aanbeveling wijst op het belang van de OESO-richtlijnen test voor de veiligheid testen van chemische stoffen, met de conclusie dat veel van de bestaande richtlijnen zijn ook geschikt voor de veiligheidsbeoordeling van nanomaterialen. Tegelijkertijd wordt erkend dat bepaalde richtlijnen mogelijk moeten worden aangepast om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van nanomaterialen. Er wordt verder gewerkt aan de OESO om dat te bereiken.

Een belangrijk gevolg van deze aanbeveling is dat een groot deel van het verzameld in het kader van de veiligheid van nanomaterialen gegevens zullen in het kader van de OESO voor het vallen wederzijdse aanvaarding van gegevens (MAD) in de Evaluatie van chemicaliën. De OESO wederzijdse erkenning van gegevens systeem is een multilaterale overeenkomst die de regeringen en chemische producenten ongeveer € 150.000.000 per jaar bespaart doordat de resultaten van een verscheidenheid van niet-klinische veiligheidstests uitgevoerd op chemische stoffen en chemische producten, zoals industriële chemicaliën en pesticiden – en nu nanomaterialen – in de OESO en andere landen die zich houden aan het systeem worden gedeeld. Argentinië, Brazilië, India, Maleisië, Singapore, Zuid-Afrika evenals alle OESO-landen zijn vol aanhangers van het MAD-systeem, en Thailand is een voorlopige aanhanger.

De uitbreiding van het toepassingsgebied van MAD naar nanomaterialen zal aanzienlijk de kans op non-tarifaire handelsbelemmeringen tussen de landen bij de marketing van gefabriceerde nanomaterialen of producten die nanomaterialen bevatten, alsook zorgen voor de verdeling van de werklast tussen de landen in het testen en beoordelen van alle nanomaterialen die verminderen op de markt. Er zal een herziening van de aanbeveling in drie jaar zijn om te beoordelen hoe deze is geïmplementeerd in de OESO-landen en de partnerlanden die aan hebben gehouden.

Voor verdere informatie kunt u terecht op de OESO-website of neem contact op Peter Kearns in de OESO Milieu directoraat (e-mail: peter.kearns @ oecd.org of telefoon: 331 45 24 16 77 of +33 6 2026 4014).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top