vrijdag, april 16, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Onbetaalde stages wel degelijk nuttig
Onbetaalde stages wel degelijk nuttig

Onbetaalde stages wel degelijk nuttig

  • Nederland
  • De jeugdwerkloosheid die eerder deze week bekend werd gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), is met 17% hoger dan ooit.
  • Laurens Simonse Groep
  • http://www.lsg.nl
  • j.vankessel@lsg.nl

Ook in een bijbaan hebben jongeren het lastig: afgelopen jaar blijkt uit de Bijbanenmonitor dat het bruto uurloon van jongeren voor het eerst in jaren is gedaald. Zelfs stagiairs zitten in zwaar weer: steeds meer hoog opgeleide stagiairs ontvangen geen stagevergoeding. Ook na hun studie is het voor hoog opgeleide studenten geen vetpot. Ze komen lastig aan een baan en nemen vaak genoegen met een onbetaalde stage. Maar is dit een slechte ontwikkeling in het huidige economische klimaat, zoals het CNV en FNV Jong stellen?

Iedere werkervaring telt

“In de huidige tijden is het lopen van een onbetaalde stage na je studie een noodgedwongen oplossing. We vinden het goed dat studenten in zichzelf investeren en merken in de praktijk dat ze meer leren van een onbetaalde stage dan een extra cursus op school of gewoon thuiszitten”, geeft Jos van Kessel, directeur van talentmanagementbureau Laurens Simonse Groep aan. Starters die kiezen voor een onbetaalde stage creëren voor zichzelf meer mogelijkheden omdat ze zich bewegen op de arbeidsmarkt. Op die manier leren ze sneller de juiste mensen kennen. “Iedere werkervaring draagt bij aan je positie op je arbeidsmarkt. Wel pleiten we voor meer samenwerkingsverbanden zoals de startersbeurs of speciale traineeships voor sectoren die wel behoefte hebben aan jong talent, zoals het MKB. Als een starter een bijdrage levert aan een bedrijf, moet hij wel krijgen wat hij verdient”, stelt Van Kessel.

Stagiairs in de zorg komen er het slechtste vanaf

De groei in onbetaalde stages blijkt ook uit de Nationale Stagemonitor van StudentenBureau. Vooral studenten in het onderwijs en de zorg vissen achter het net. Zo ontvangt 39% van de studenten in de zorg geen stagevergoeding. Studenten die een HBO of WO opleiding volgen richting ICT, techniek en logistiek zitten in de meest lucratieve sector. Slechts 3,5% van de ICT studenten ontvangt geen stagevergoeding ten opzichte van 4,1% bij logistiek en 8,9 in de techniek.

Geen stagevergoeding in Groningen

In Groningen, Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland wonen de meeste studenten die het zonder een stagevergoeding moeten doen. “Veel bedrijvigheid richt zich op de Randstad en de grote steden. Studenten die stage willen lopen in het uiterste Noorden of Zuiden van Nederland hebben dus minder bedrijven om stage bij te lopen. Hierdoor maken zij meer kans op onbetaalde stages”, aldus Van Kessel.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top