zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Onderhandelen met Chinezen luistert heel nauw
Onderhandelen met Chinezen luistert heel nauw

Onderhandelen met Chinezen luistert heel nauw

  • Nederland
  • Chinezen zeggen niet snel 'nee'. En vaak wordt de werkelijke boodschap ook nog eens verhuld in vaag en impliciet taalgebruik. Een enorm verschil met de grote mond van de gemiddelde Hollandse ondernemer en zijn expliciete en expressieve stijl. Verschillen in stijl zijn dan ook de belangrijkste oorzaak van het mislukken van onderhandelingen tussen Nederlanders en Chinezen.
  • 1
  • New Thoughts
  • www.newthoughts.cn.com
  • rogier@newthoughts.cn.com
  • Noot voor de redaktie: Dit artikel is het eerste in een reeks van tien, gepubliceerd in april 2014. De thema's van deze artikels: 1) over onderhandelen met Chinezen, 2) over zaken 'vrienden' in China, 3) over 'guanxi' / relaties in China, 4) over transparantie in het Chinees zakelijk verkeer, 5) over Chinese medewerkers, 6) over relaties met de Chinese overheid, 7) over eten in China, 8) over drinken met Chinezen, 9) over geduld, eindeloos geduld bij het zakendoen met Chinezen en 10) over Hollanders in China. Dit artikel is geschreven door Rogier de Jong. Rogier doet inmiddels 5 jaar zaken in China; Niet als koper, maar als marketing adviseur en trainer voor Chinese bedrijven. Tijdens de Road2China Business Week, van 12 tot 16 mei, verhaalt hij in Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Groningen over zijn ervaringen met Chinezen: ondernemers, medewerkers en overheids functionarissen. Chinese etiquette, verschillen in stijl van werken en zakendoen, de Chinese markt, onderhandelen met Chinezen, samenwerken met Chinezen; Het komt allemaal aan de orde zijn hands-on workshops Zakendoen met Chinezen tijdens de Road2China Business Week. De workshops zijn van 18.30 tot 21.00 uur, aansluitend op - maar onafhankelijk van het Road2China Business Week dagprogramma van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Kamer van Koophandel. Dit artikel is rechtenvrij. Verzoeke publikaties te melden aan de auteur per email. website workshops: http://workshops-zakendoen-met-chinezen-road2china-business-week.eventbrite.nl website New Thoughts: http://www.newthoughts.cn.com Chinezen zeggen niet snel 'nee'. En vaak wordt de werkelijke boodschap ook nog eens verhuld in vaag en impliciet taalgebruik. Een enorm verschil met de grote mond van de gemiddelde Hollandse ondernemer en zijn expliciete en expressieve stijl. Verschillen in stijl zijn dan ook de belangrijkste oorzaak van het mislukken van onderhandelingen tussen Nederlanders en Chinezen. Kontakt met de auteur: Email: rogier@newthoughts.cn.com Telefoon: +8613603091702 (GMT+8) GUANGZHOU, China -

Chinese onderhandelaars zijn ‘gevoelig’: Het behoud van hun ‘gezicht’, de waardering van hun inbreng in het onderhandelings proces en de wederzijdse uitwisseling van beleefdheden zijn cruciaal. En, zoals altijd, je moet er voor zorgen dat je onderhandelt met de beslisser: In China is dat bijna altijd de aller hoogste baas, en niet een manager of specialist. Daarbij staat de kwaliteit van de relatie centraal: Geen ‘vrienden’, geen zaken, zo zeggen we hier.

Voor veel Hollandse ondernemers is een getekende overeenkomst het beoogd eindresultaat van de onderhandelingen. Voor de Chinese ondernemer echter, is een getekende overeenkomst de start van de werkelijke onderhandelingen. Niet dat Chinezen onbetrouwbaar zijn, integendeel: Maar voor hen is de basis van elke samenwerking de intimiteit, de ‘vriendschap’, en niet de rechten en plichten volgens een overeenkomst. Feitelijke samenwerking is pas zeker als er geld op de bank staat, en niet wanneer er een toezegging is.

Onderhandelen met Chinezen luistert heel nauw. Hollanse ondernemers doe er goed aan zich te verdiepen in de Chinese kultuur en stijl van zakendoen.

Tijdens de Road2China Business Week organiseert New Thoughts Workshops Zakendoen met Chinezen van 18.30 tot 21.00 uur in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Groningen. Deze workshops zijn aansluitend op – maar onafhankelijk van het Road2China Business Week dagprogramma van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Kamer van Koophandel.

Meer informatie over de Workshops Zakendoen met Chinezen tijdens de Road2China Business Week:

http://workshops-zakendoen-met-chinezen-road2china-business-week.eventbrite.nl

Over newthoughs

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top