zondag, juli 21, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Onderzoek VetCom: Leesbaarheid websites dierenartsen onvoldoende
Onderzoek VetCom: Leesbaarheid websites dierenartsen onvoldoende

Onderzoek VetCom: Leesbaarheid websites dierenartsen onvoldoende

  • Nederland
  • Uit onderzoek van VetCom, communicatiespecialisten voor de veterinaire branche, blijkt dat de leesbaarheid van websites van Nederlandse dierenartsen(praktijken) onvoldoende is. Van de informatie die gepubliceerd is, is 58 procent voor de gemiddelde Nederlander ‘redelijk moeilijk’ leesbaar. 35 procent van de teksten valt zelfs in de categorieën ‘moeilijk en zeer moeilijk’. Volgens Raoul Nijst, consultant en tekstschrijver bij VetCom, is er bij het samenstellen van de teksten dan ook te weinig aandacht voor de leesbaarheid.
  • VetCom
  • http://vetcom.nl
  • mail@tcom.nl

Voor haar onderzoek benaderde VetCom ruim 200 dierenartsen. Zij konden hun website kosteloos op leesbaarheid laten toetsen. Hiervoor gebruikte VetCom onder andere de Accessibility Leesniveau Tool. Hiermee wordt de leesbaarheid van een tekst vastgesteld op een zes-punt-schaal, die is ingedeeld is naar verschillende leesniveaus. Dit varieert van heel gemakkelijk leesbaar tot zeer moeilijk leesbaar. Uit de resultaten blijkt dat de onderzochte teksten voor meer dan 60% van de Nederlanders te moeilijk zijn. Kortom deze teksten schieten hun doel voorbij. Raoul Nijst: “De teksten zijn zo geschreven dat de boodschap niet overkomt. Het doel van veel dierenartsen om met een website kennis te ontsluiten over hun praktijk, maar ook over de preventie en behandeling van veterinaire ziekten, wordt dus niet altijd gerealiseerd. De effectiviteit van de communicatie komt hiermee in het gedrang.”

Veterinair jargon

Naast de technische leesbaarheid, heeft VetCom ook gelet op de mate waarin veterinaire terminologie werd gebruikt. “Veel praktijken gebruiken jargon. Dit maakt de inhoudelijke begrijpelijkheid van teksten niet beter. Waarom het woord ‘otitis’ gebruiken, als iedereen oorontsteking begrijpt?”, aldus Nijst.  Hij wijst erop dat gezien het veterinaire karakter van de teksten, het gebruik van vaktermen vaak onontkoombaar is. “Dit moet echter zoveel mogelijk op het kennisniveau van de doelgroep worden aangepast. Toevoeging van een begrippenlijst zou de leesbaarheid ten goede komen.” Hoewel het onderzoek niet representatief is voor alle websites van dierenartsen, ligt het voor de hand dat ook de leesbaarheid van meer dan alleen de onderzochte sites tekortschiet.

Voor meer info:

www.vetcom.nl

Over vetcom

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top